Dziś na obiad polecam krem z marchewki..
..słodki, rozgrzewający.. delikatnie ostry..
SKŁADNIKI:
1 kg marchewki (użyłam żółtej i pomarańczowej)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego 400ml
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżka żółtej pasty curry
szczypta płatków chilli
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
sól
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy.
Na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek i cebulę.
Marchew kroimy w plastry.
Gdy cebula i czosnek się delikatnie zarumienią - dodajemy marchewkę
zalewamy 1,5 litrem gorącej wody.
Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Gdy marchewka zmięknie, dodajemy pastę curry i imbir, jeszcze chwilę gotujemy.
Wszystko miksujemy na gładką masę.
Na koniec dodajemy płatki chilli i mleko kokosowe - mieszamy.
Gotowy krem podajemy ze śmietanką i czarnuszką