Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kulinaria
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
31
Kategorie
93
Sałatki z tuńczyka
Szybka kolacja, niespodziewani goście nie są straszni, jeśli mamy w lodówce:- puszkę z tuńczyka,- puszkę kukurydzy,- cebulę ( najlepiej czerwoną)i kapkę majonezuTe składniki, wymieszane razem, oczywiście, to nasza baza-sałatka. Do tej naszej bazy...
Kulinaria
Sałatka
,
Sałatka szybka
,
Sałatka z tuńczyka
Sałatka śledziowa ( warstwowa )
Potrzebujemy- opakowanie matjasów,- 2 cebule,- 3 gotowane ziemniaki,- 2-3 buraki gotowane.- 3 jajka ugotowane na twardo,- majonez, sól, pieprz, sok z cytrynyDo salaterki wysmarowanej wewnątrz majonezem, układam warstwy :pierwsza warstwa - d...
Kulinaria
Sałatka
,
Sałatka śledziowa
Kruche ciasteczka z dżemem
Kruche ciasteczka125 g masła60 g cukru1 jajko210 g mąki0,5 łyżeczki cukruszczypta soli2 łyżeczki esencji waniliowejdżem lub marmolada np. pomarańczowo-cytrynowaCukier, jajko, miękkie masło oraz esencję waniliową miksujemy na puszystą masę, dodaje...
Kulinaria
Ciasteczka
,
Ciasteczka z dżemem
,
Kruche ciasteczka
Terrina z piersi kurczaka
Ten pasztet, terrinę, czy jak tę potrawę zwać podaję na grzance, jako danie obiadowe, ale na zimno też jest bardzo smaczne, a przy tym jest to danie dietetyczne, w sam raz dla tych liczących kalorie i tych którzy muszą uważać na cholesterol.Potrzeba:3 ...
Kulinaria
Pieczeń
,
Tarrina
,
Z piersi kurczaka
Arbuzowy sorbet - deser na upały
2 kg arbuza pokrojonego na kawałki miksujemy, przecedzamy przez sito.Sok z jednej limonki, albo cytryny oraz 1/3 szklanki cukru mieszmy z sokiem. Na koniec dodajemy pokrojoną, świeżą miętę.Całość wylewamy do płaskiego naczynia, może być blaszka do cias...
Kulinaria
Deser
,
Arbuz
,
Sorbet
Majonez własnej roboty
Metodą prób i błędów udało mi się w końcu zrobić majonez, który ma odpowiednią konsystencję czyli nie jest "zwarzony". Sekret tkwi w tym, aby najpierw zmiksować zółtko z octem , musztardą i pozostałymi dodatkami, a dopiero potem miksować z olejem, oczy...
Kulinaria
Majonej domowy
,
Majonez
,
Majonez włąsnej roboty
Sernik pyszny
Sernik nie jest skomplikowanym ciastem. Jest tylko z nim jeden problem, lubi opadać. I tu pojawiają się różne szkoły, które doradzają jak temu zapobiedz.A teraz mój przepis na sernikową pychotę, która nie opada :)Składniki:1 wiaderko sera na sern...
Kulinaria
Deser
,
Ciasto
,
Sernik
Potrawka z kurczaka z porami
Piersi z kurczaka to ten rodzaj mięsa, który ratuje nas, gdy chcemy zrobić obiad szybko i smacznie. Chociaż smaczne powinno być zawsze.Potrzebujemy :4 piersi z kurczaka ( 1 pierś na jedną osobę )2-3 łyżki gleepieczarki 30-40 dkg2 poryestragon ( 2 łyżec...
Kulinaria
Szybki obiad
,
Kurczak
,
Potrawka z kurczaka
Magdalenki
Ostatnio coś mnie wzięło na przypomnienie sobie starych lektur i filmów, te ostatnie może i nie tak stare, ale w dobie galopującego czasu, to chyba tak. Okazało się, że obie, tak różne pozycje, literacka "W poszukiwaniu straconego czasu" i filmow...
Kulinaria
Francuskie ciasteczka maślane
,
Magdalenki
Coś wysokoprocentowego na Sylwetra
Stało się tradycją, którą kultywuję już dobrych parę lat, że na Sylwestra podaję koktajl cytrynowy. Napitek ten jest dość mocny, ale zaletę ma niewątpliwą - na drugi dzień nie ma następstw "nadużywania". Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C i ...
Kulinaria
Koktajl cytrynowy
,
Nalewka cytrynowa
,
Sylwester
Roladki łososiowe
100 g łososia wędzonego na zimno,125-150 g łososia wędzonego na ciepło,1 ogórek ( mały lub 0,5 dużego ),1 łyżka majonezu,1-2 łyżki jogurtu,0,5 łyżki musztardy lub chrzanu,koperek,sól, pieprz.Łosoś wędzony na ciepło i ogórek, z którego wcześniej w...
Kulinaria
Roladki z łososia
,
Sałatka z łososia
Ghee czyli masło klarowane
Zrobienie masła klarowanego nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu, a otrzymamy najzdrowszy tłuszcz do naszego kucharzenia - kuchenne złoto.Z 1 kg masła otrzymujemy 0,8 kg ghee, a trzeba na to poświęcić 0,5 godziny....
Kulinaria
Ghee
,
Masło klarowane
Kruche ciasto
Pani Marta Gessler, bo u niej dojrzałam ten przepis na kruche ciasto, nazwała go kruchą rewolucją. I tak jest, bowiem zrobienie według niego kruchego ciasta , jest zaprzeczeniem wszystkiego, co wiemy o jego przygotowywaniu. Jest rewelacyjne, kruche i d...
Kulinaria
Ciasto na kruchym spodzie
,
Ciasto owocowe
,
Kruche ciasto
,
Tarta
Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem
Jeśli miałabym wypierać swoją ulubioną część kurczaka, to wygrałybypodudzia, a właściwie ich filety. Mięso bardzo soczyste, delikatne, nadające się na zrobienie ekspresowego i smacznego dania - duszonego, smażonego,gotowanego.Pierś ku...
Kulinaria
Filet nadziewany szpinakiem
,
Nadzienie ze szpinaku
,
Pierś kurczaka nadziewana szpinakiem
Kurczak pieczony z papryką ( w zalewie octowej )
Nasza papryka w zalewie będzie podstawowym dodatkiem do pieczonego kurczaka, a właściwie filetów "podudziów" z kurczaka. Będzie szybko, prosto i smacznie. Jak zwykle u mnie :)Filety nóżek z kurczaka ( można kupić już gotowe ) solimy, panierujemy i pods...
Kulinaria
Kurczak pieczony
,
Kurczak z papryką
←
Poprzednia
1
2