Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchenny Kredens
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
121
Kategorie
133
Magiczna chałka z kruszonką i o tym jak pachną wspomnienia
Jaka chałka jest każdy wie i pewnie jeszczez dzieciństwa doskonale pamięta. Słodka, pachnąca drożdżami i wanilią, delikatna i cudownie puszysta. Idealna posmarowana tylko zimnym, świeżym masłem i koniecznie obsypana solidnie kruszonką! Bo i co to...
Kuchenny Kredens
Desery
,
Śniadania
Kruche rogaliki czekoladowe bez mąki według przepisu z 1926 roku
Gdy po raz pierwszy spróbowałam tych rogalików, nie wiedziałam do końca jakiego efektu się spodziewać. Domyślałam się oczywiście, że będą smaczne bo przecież muszą być skoro zawierają solidne ilości migdałów i czekolady nie przypuszczał...
Kuchenny Kredens
Desery
Wyjątkowe śniadanie, czyli przedwojenne jajka a’la princesse
Czasem są takie dni, kiedy ma sięochotę na rzeczy wyjątkowe. Nie chodzi o jakieś wielkie, kosztowne sprawy a o zupełnie malutkie elementy codzienności, które praktycznie bez żadnych nakładów finansowych mogą sprawić, że nasz dzień będziezup...
Kuchenny Kredens
Śniadania
Jaki pierwszy wrzesień, taka będzie jesień! Tapeta na wrzesień do pobrania
Kiedy to lato, ten rok w ogóle tak szybko minęły? Za chwilę już pierwszy wrzesień a to oznacza, żeniechybnie już nadchodzi jesień. Oby złota, ciepła i przytulna! Taka co sprzyja długim spacerom w szykownym płaszczyku po parkowych alejkach, niezli...
Kuchenny Kredens
Rozmowy o kuchni
Odświętny obiad przed wojną – zapomniana pieczeń huzarska
Pieczeń huzarska to danie,którego widok na stole przed wojną zupełnie by nikogo nie zaskoczył. a zasygnalizował jedynie, żetrafiliśmy na posiłek cokolwiek odświętny i Pani domu naprawdę się postarała by wywrzeć na wszystkich wrażenie. W wie...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania mięsne
,
Potrawy z wołowiny
Zupa pieczarkowa z dokładką
Jest coś magicznego w obiedzie, w skład którego czy to jako pierwsze czy główne danie, wchodzi zupa. Magicznego,bo już samo postawienie na stole wazy z zupą i nalewaniejej po kolei wszystkim przy stole to pewnego rodzaju rodzinny, p...
Kuchenny Kredens
Zupy
Przedwojenny tort czekoladowy wytworny z 1926 roku
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis w książce Marii Ochorowicz-Monatowej z 1926 r.aż mi się oczy zaświeciły na myśl, że już niedługo tego wypieku sama spróbuję choć, nie powiem nieco skonsternowała mnie nazwa sugerująca, że tort ...
Kuchenny Kredens
Desery
,
Tort
Domowe lody orzechowe i skąd brało się lód w XIX wieku?!
Są takie rzeczy, na pytanie o źródło pochodzenia których na myśl przychodzi … sklep. Do tego typu produktów przez większość mojego życia, zupełnie nie wiedzieć czemu, zaliczałam lody. Pojęcie sklepu rozszerzam tu oczywiście do miejsc takich jak lodziar...
Kuchenny Kredens
Desery
„Retro warzywa” i tarta z botwiny z kozim serem i jarmużem
Długie weekendy mają tę przewagę nad tymi zwykłymi, dwudniowymi żena wszystko czasu jest więcej a przede wszystkim dwa jego pierwsze dni nie są skażone myślą, że już się właściwie kończą i następnegojuż poranka znowu trzeba wrócić d...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania jarskie
Obiad po węgiersku, czyli kurczak duszony w papryce z nokedli
Jakiś czas temu miałam naprawdę szczerąprzyjemność zjeść z najbliższymi kolację w węgierskiej restauracji i tym samym oczarowaćsię zupełnie paletą smaków, jakie ta kuchnia ma do zaoferowania. Swoją drogą węgierskie wina zrobiły na m...
Kuchenny Kredens
Dania mięsne
,
Obiad
,
Potrawy z drobiu
Przedwojenny deser – prawdziwy budyń migdałowy
Pamiętaciejeszcze mój niedawny wpis na temat budyniu, który znamy w dzisiejszych czasach i który tak naprawdę budyniem wcale nie jest? Nie jest, bo jest … kisielem! I to kisielem mlecznymCzytaj dalej Artykuł Przedwojenny deser prawdziwy b...
Kuchenny Kredens
Desery
,
Deser
Jak zrobić majonez?
Żyjemy w czasach, kiedy dostęp do informacji i tych ważnych i takich zupełnie nieistotnych jest po prostu nieograniczony. O ironio, ówtechnologiczny postęp generujez jednej strony całe rzesze konsumentów bezkrytycznieCzytaj dalej Ar...
Kuchenny Kredens
Śniadania
,
Sałatki i dodatki do dań głównych
Drożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty
Głowę dam sobie uciąć, że klasyczne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami to danie, które 85% Polaków wymieni wśród ulubionych. Nieodzownie kojarzące się z wigilijnym stołem ale pyszne i uwielbianeCzytaj dalej Artykuł Drożdżowe pierogi z farszem ze słod...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania jarskie
,
Dania mączne
,
Obiad
,
Kapusta
,
Pierogi
Ryż na mleku z formy – deser, z którego się nie wyrasta!
Pamiętacie z dzieciństwa zupy i desery mleczne? Występowały w różnych wariacjach i w zależności nie tylko od naszych upodobań, ale iod umiejętnościosoby je przyrządzającej mogły być zmorą lub powodem doCzytaj dalej Artykuł Ryż na mleku z fo...
Kuchenny Kredens
Uncategorized
,
Ryż
Kluski saskie, co ich nikt nie widział
Jeśli zaglądasz drogi Czytelniku na Kuchenny Kredens od jakiegoś czasu, znasz mnie już zapewne na tyle by wiedzieć, że ulubione przeze mnie przepisy to te z historią i z historiiCzytaj dalej Artykuł Kluski saskie, co ich nikt nie widział pochodzi z ser...
Kuchenny Kredens
Dania główne
,
Dania mączne
Szybkie ciasto migdałowe z malinami
Są dni, kiedy człowiekowi stać w kuchni się zwyczajnie czasem nie chce. Zwłaszcza kiedy pogoda rozpieszcza wciąż trwającym latem i po pięciu dniachspędzonych w biurze coś nas aż gna odCzytaj dalej Artykuł Szybkie ciasto migdałowe z malinami pocho...
Kuchenny Kredens
Desery
,
Ciasto
,
Maliny
,
Migdały
←
Poprzednia
3
4
5
6
7
Następna
→