Witam Was w ten ponury i jesienny dzień. W końcu wróciłam i przyznam się szczerze bardzo tęskniłam. Planowałam całe wakacje poświecić tylko mojemu blogowi, nadrobić luki, które zdarzały się jeszcze przed wakacjami, ale niestety czasem plany mogą ulec zmianie. Ale spokojnie jestem tutaj i nigdzie się już nie ruszam! Wakacje minęły mi bardzo spokojnie, szczególnie, że trwały jednak nieco dłużej, bo do końca września. A teraz kolejny rok ciężkiej pracy. Siostrzeniec rośnie jak na drożdżach (już za niedługo mój szkrab będzie miał 7 miesięcy), oczywiście ten czas przyniósł mi wiele niespodziewanych sytuacji, do teraz nie mogę uwierzyć w to co się stało. Oczywiście z niecierpliwością czekałam na moment kiedy odzyskam swojego laptopa (bo niestety wkradła się dosyć poważna awaria). Stąd też te ogromne braki tutaj, ale na bieżąco (na małym szklanym ekraniku) wchodziłam i obserwowałam bloga. Ale nie ma co już wracać do przeszłości, czas wrócić na "stare śmiecie" i działać dalej. Bo w końcu robię to co KOCHAM.
A jest czym się dzielić... mam dla Was mnóstwo nowych przepisów, które teraz na bieżąco będę wstawiać, a Wy możecie eksperymentować razem ze mną w kuchni.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
Farsz:
pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
papryka
2 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 - 4 ogórki konserwowe
Przyprawy : curry, vegeta, sól, pieprz, paryka słodka, różnorakie zioła
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać (najlepiej przesianą przez sitko) mąkę pszenną, wodę i mleko. Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypać odrobinę mąki pszennej. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni z odrobiną oleju.
Farsz:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i smażyć na patelni, następnie dodawać kolejno pokrojoną w drobną kostkę cebule, czosnek, paprykę i ogórki. Pod koniec dodać kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki, dodatkowo farsz można posypać startym parmezanem, a dopiero później złożyć naleśnika na pół. Gotowe naleśniki podawać z dowolnym sosem np:. grzybowym bądź serowym (według uznania).
Smacznego!