Witajcie! Już dawno mnie tutaj nie było, a przyczynę znacie (obowiązki szkolne). Dzisiaj wstawiam przepis na pyszne ciasto jogurtowe, które gości na moim stole bardzo często, ciasto to najlepiej smakuje na drugi dzień.. idealnie rozpływa się w ustach. A tutaj przepis na ten prosty wypiek:
Składniki:
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
proszek do pieczenia
sól
cukier puder do posypania, albo polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodać jajka, olej i jogurt, miksować 3 minuty na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25-28 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Można także, na upieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie z puszki i zalać je galaretką brzoskwiniową.
Smacznego!