Dzień Dobry! Po długiej przerwie przychodzę do Was z kolejnym, słodkim i pysznym przepisem. U mnie wiele się działo przez ostatni miesiąc. Głównie to : zakończyły się moje długie wakacje i rozpoczęłam studia. Co do moich wrażeń... Jestem naprawdę bardzo zaskoczona. Pierwsze wrażenie (a przecież jest najważniejsze) bardzo pozytywne, nowi ludzie, nowe doświadczenia, a także poszerzenie wiedzy. Znajomi ze studiów mieli już okazję zobaczyć mojego bloga. W czwartek postanowiłam upiec butter keksy, bo wiele dziewczyn prosiło mnie, abym przyniosła jakiś smakołyk. Widziałam uśmiechy na ich twarzy po spróbowaniu tych ciasteczek, więc chyba musiało im zasmakować. :)
A teraz czas na przepis, dzisiaj coś z dodatkiem cappucino (jest to mój ulubiony napój, więc postanowiłam upiec coś z jego dodatkiem).
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki kakao
Krem:
Masa I
1 kostka masła
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
Masa II
2 szklanki mleka
50 g kawy cappucino w proszku
2 opakowania "Śnieżki"
cukier puder do smaku
żelatyna
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dokładnie połączyć mikserem z masą z żółtek. Mąki przesiać razem z kakao do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej lub "wyścielonej" pergaminem blachy i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Masa I
Budynie ugotować na 2 szklankach mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru, utrzeć z masłem na gładką masę i wyłożyć na 1 placek
Masa II
2 szklanki zagotować i wsypać cappucino. Gdy masa wystygnie, dodać "Śnieżkę" oraz cukier i ubić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, dodać do kremu i wyłożyć na pierwszą masę. Przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i wstawić na około 1-2 godziny do lodówki.
Smacznego!