Witajcie! Nie wiedziałam co upiec, a spodziewałam się gości, więc upiekłam ciasto własnego pomysłu. Delikatny krem idealnie skomponował się z miękkim biszkoptem kakaowym. W smaku przypominał mleczną kanapkę, którą często jadałam w dzieciństwie.
A oto przepis:
Ciasto przygotowane w formie o wymiarach 38cm x 23 cm.
Upiec biszkopt kakaowy, po upieczeniu przekroić go na pół. A przepis na biszkopt znajduje się poniżej:
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza około 20-25 minut. Po upieczeniu, biszkopt wyjąć z formy i przekroić na pół.
Składniki (krem):
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag masła
pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. Gotową masę wyłożyć na biszkopt. Drugą połowę biszkoptu nasączyć kawą i przykryć nim masę. Wierzch oblać polewą
czekoladową. Ciasto najlepiej włożyć na godzinę do lodówki.
Smacznego!