Witajcie w bardziej wiosenną, niż zimową aurę. Mimo, że mamy grudzień - śniegu ani śladu. Miałam dosyć sporą przerwę w blogowaniu, a to dlatego, że przez ten okres sporo się działo. Począwszy od różnych egzaminów i projektów na studia, aż do moich urodzin, które odbyły się w skromnym i rodzinnym gronie. Grudzień mija bardzo szybciutko.. Do świąt pozostało 13 dni (zainstalowałam sobie specjalny program, który odlicza dni, godziny, minuty i sekundy do świąt Bożego Narodzenia). W sklepach świecące choineczki, różne pierniczki i ciasta oraz wiele pomysłów na prezent dla bliskiej osoby. Ja jutro mam zamiar wybrać się na drobne, przedświąteczne zakupy. Wcześniej robiłam drobne porządki w książkach kulinarnych. Oczywiście mam już przygotowane wiele przepisów, które wykorzystam i postaram się wstawić na bloga. Dzisiaj może nie będzie to jeden z nich, ale kolejny tutorial z serwetką w kształcie choinki. Ten motyw pojawił się u mnie na urodzinowym stole. Z racji, że 6 grudzień rozpoczyna już ten okres świąteczny to choinka była strzałem w 10! Wszyscy byli zdumieni.
Krok 1
Rozłóż serwetkę
Krok 2
Tak rozłożoną serwetkę złóż dwa razy na pół, aby uzyskać kształt kwadratu. Ułóż serwetkę tak, aby "luźne" rogi były skierowane do Ciebie
Krok 3
Każdą z warstw zginaj, tak aby znajdowały się jeden pod drugim w odległości około 2 cm.
Krok 4
Odwróć serwetkę na drugą stronę
Krok 5
Zegnij prawą i lewą stronę, w taki sposób aby uzyskać kształt trójkąta
Krok 6
Odwróć serwetkę na drugą stronę. Wywiń górną część choinki do góry i z następnymi warstwami postępuj podobnie, z jednym wyjątkiem - wkładając je pod zakładki wyżej.
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, dlatego zaczynamy myśleć nad dekoracjami świątecznymi, które ozdobią nasze domy i mieszkania. Coraz mniej osób zadowala się zwykłą choinką (żywą lub sztuczną) i myślą o udekorowaniu całego domu. Oczywiście w ruch ...
Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób złożyć serwetki i przygotować w ten sposób efektowną ozdobę stołu na Boże Narodzenie. Wystarczy, że zaopatrzycie się w czerwone, białe, złote lub inne według uznania serwetki w rozmiarze 40 x 40 cm i poświęcicie kilk...
Cukrowe różyczki są słodką ozdobą, dodającą słodkim dziełom uroku i elegancji. Wykończone nimi torty nabierają kolorów, romantycznego charakteru i prezentują się bardzo profesjonalnie. Dzięki swoim zaletom bardzo często są wykorzystywane przy wykończen...
Makowiec zakrcony to ciekawy i troszk inny pomys na te tradycyjne ciasto witeczne. Wykonanie jest proste a efekt jest
Post Makowiec zakręcony przepis krok po kroku pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
W salonie od soboty króluje choinka pełna drewnianych ozdób i szydełkowych aniołków, a ja krok po kroku odhaczam ze swojej listy kolejne zadania. I chociaż nie mogę narzekać na brak zajęcia, a wieczorami często padam ze zmęczenia, to jednak lubię ten z...
Cześć!!! dzisiaj krótka recenzja kulinarnej gazetki, którą bardzo lubię, często kupuję i wykorzystuję przepisy w niej zawarte. A więc zoom na Gotuj krok po kroku. Na początek kilka podstawowych danych. Tytuł: Gotuj krok po kroku, miesięcz...