Witam Was w ten słoneczny i piękny dzień. Pogoda zza oknem jest fantastyczna, dlatego też humorek dopisuje. Mam bardzo dużo wolnego czasu, każda chwilkę poświęcam na pieczenie i gotowanie. Wczoraj z racji, że mój tata obchodził swoje urodziny, wraz z mamą upiekłyśmy kilka ciast. Oczywiście każde zostało przeze mnie sfotografowane i niebawem pojawią się przepisy tych smakołyków. Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować pierwsze z ciast, które znajdowało się na urodzinowym stole. Tytuł może wydawać się dla niektórych bardzo tajemniczy. Dlatego zerknijcie na zdjęcia i przepis poniżej.
Niebo w gębie...
Upiec ciemny biszkopt
Składniki:
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
pół szklanki cukru
1 i 1/2 kostki margaryny
paczka mleka suszonego
500 ml śmietany kremówki 36%
kieliszek wódki
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krem budyniowy:
Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Do masy budyniowej dodać mleko w proszku. Na koniec wlać kieliszek wódki, ciągle mieszając. Taki krem wyłożyć na biszkopt.
Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania wolnym strumieniem wlewać rozpuszczoną w 1/3 szklance gorącej wody, żelatynę (ostudzoną). Tak ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch. Gotowe ciasto posypać kawą albo wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!