
Układ sztućców nie jest przypadkowy i dlatego, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, należy kierować się znaną zasadą, rozpoczynając korzystanie z nich w taki sposób, aby zbliżać się w kierunku talerza.
Czy rodzaj zupy decyduje o wyborze łyżki?
Zdecydowanie, tak, a różnica pomiędzy łyżkami dotyczy kształtu czerpaka. W przypadku zup, które są wzbogacone zawartością w postaci makaronu, ryżu czy warzyw, należy wybierać sztućce z podłużnym czerpakiem. Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy zostaną podane czyste zupy, takie jak barszcz czerwony. Do ich jedzenia najwłaściwszym wyborem będą te z okrągłym czerpakiem. Takimi samymi łyżkami należy jeść zupy o konsystencji kremu.
Sztućce do ryby a poprawny wybór
Przeznaczone do jedzenia dań głównych noże i widelce nie znajdują zastosowania w odniesieniu do ryb. Odpowiedni będzie widelec, który od zwykłego różni się wyglądem, ponieważ jest bardziej krępy i przypomina kształtem rodzaj łopatki. Jeśli chodzi o nóż do ryby (nie jest przeznaczony do krojenia, lecz filetowania, czyli oddzielania skóry i ości od mięsa lub poszczególnych kawałków), to charakteryzuje się on nie tylko tępą krawędzią, ale także znacznym spłaszczeniem w porównaniu ze standardowym nożem.
Artykuł Sztućce do jedzenia zup oraz ryb pochodzi z serwisu Arkana kulinariów.