Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
KUCHARNIA
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
46
Kategorie
79
Sernik fistaszkowy z dulce de leche i solonymi migdałami. Idealny.
Jak upiec idealny sernik?Często słyszę to pytanie i wszystko wskazuje na to, że mam na nie idealną odpowiedź.Odkryłam ją niedawno i odkąd jestem jej wierna, serniki wychodzą doskonale za każdym razem.Brzmi to okrutnie bałwochwalczo i nieskromnie,...
KUCHARNIA
Desery
,
Ciasto
,
Dulche de leche
,
Masło orzechowe
,
Migdały
,
Sernik
Trifle czekoladowe z brownie - pełnia szczęścia
Pełnia szczęścia ma nie jedno oblicze.I wcale nie tak trudno ją osiągnąć.Czasem wystarczy drobny gest, serdeczny uśmiech, dobre słowo.Czasem jest na wyciągnięcie ręki.Tak jak czekolada i kawałek brownie.A jeśli dodać do tego ciepły maj, zbl...
KUCHARNIA
Desery
,
Lody
,
Czekolada
,
Carte d'or
,
Brownie
,
Trifle
Idealny tort czekoladowy z karmelem, solą morską i prażonym sezamem. I konkurs dla kochających czekoladę.
Zastanawialiście się kiedyś nad magią czekolady?Niby nic wielkiego - płaska ciemna tabliczka,a jednak moc, jaką w sobie kryje potrafi zdziałać cuda. Nie znam osoby, której czekolada przynajmniej raz w życiu nie wprawiła w stan absolutnego szczęścia i e...
KUCHARNIA
Desery
,
Konkurs
,
Ciasta
,
Czekolada
,
Tort
Korrida smaków - warsztaty w Kuchni Lidla
Kuchnie Hiszpanii i Portugalii należą do moich ulubionych, nie tylko dlatego, że w jednym z tych krajów spędziłam miesiąc miodowy. Bogactwo ryb, owoców morza, doskonałych warzyw, sezonowanych szynek i wyśmienitych serów to właściwie wszystko co m...
KUCHARNIA
Warsztaty kulinarne
,
Recenzja
,
Lidl
,
Relacja
Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons.
David Lebovitz pisze: " Monsieur Laduree przełożył dwie bezy kremem i narodziły się paryskie makaroniki; ten delikatny przysmak pozostał niezmieniony od niemal stu pięćdziesięciu lat i wcale nie musi się zmieniać. Nie oznacza to wcale, że klasyki nie m...
KUCHARNIA
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs.
Rzadko mi się zdarza, że nie wiem od czego zacząć.W obliczu piękna dech zawsze mi zapiera.Tak jest właśnie teraz, gdy trzymam w ręce polskie wydanie "Szybko, świeżo, prosto" autorstwa uwielbianej na całym globie Donny Hay. Pięknie wydana książka z pona...
KUCHARNIA
Recenzja
,
Babka
,
Wielkanoc
Biały bez i limonka - Somersby ElderfloweLime - nowy wynalazek Lorda *
Już jest!W tym roku przyszła przed czasem. Nowa, zielona, wyczekiwana, pachnąca i tętniąca życiem.Wiosna, oczywiście.Uwielbiam ją za wszystko.Za kolor, za zapach, za smak, za dźwięk.Za zieleń pachnącą świeżością i za radosny sz...
KUCHARNIA
Czekolada - zaskakujące połączenia smakowe - warsztaty Akademii Smaku Bosch
Czekolada.To słowo, które przyciąga jak magnes.Równie wielką moc działania ma Piotr Chylarecki, mistrz cukiernictwa i kreator niezwykłych czekoladowych dzieł.Czy mogłam się więc oprzeć zaproszeniu na lutowe spotkanie w Akademii Smaku ...
KUCHARNIA
Czekolada
,
Akademia smaku siemens
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM
Nie wiedzieć czemu, wzbudza tak skrajne emocje.Dlaczego?Kolor ma przecież optymistyczny.Kształt nie przeraża, podobnie jak obróbka, będąca w porównaniu z karczochem, czystą formalnością.Czy chodzi zatem o smak albo sposób podania?A może wsz...
KUCHARNIA
Przetwory
,
TU I TAM
,
Konfitury
Jerozolima, Ottolenghi, Semolina cake - ciasto z czerwonych pomarańczy, nie tylko na niedzielę
Znalazłam je w wielkim zakurzonym kufrze na strychu.To było wiele lat temu.Teraz niektóre z nich mają już ponad sto lat.Rysunki.Niezwykłe mechanizmy, projekty, przekroje.Precyzyjne, staranne, z oceną nauczyciela na odwrocie.Z datą i nazwiskiem, TYM naz...
KUCHARNIA
Desery
,
Ciasto
,
Czerwone pomarańcze
,
Kokos
Tartine bread - przepis na chleb.
W skrzynce znajduję krótki list. Właściwie prośbę.To nie pierwsza. I mam nadzieję, nie ostatnia.M. chce upiec chleb.Znalazła mnie na mapie.Takiej niezwykłej, chlebowej. Znacie?I prosi o początek. O to, co najważniejsze.Ocz...
KUCHARNIA
Chleb
,
Pieczywo
Zimowa egzotyka. Tapioka z ananasem i wanilią
Biała zima. Właśnie o takie marzyłam.Otuliła mnie, choć przyszła spóźniona. Zimą najbardziej szukam ciepła.Brzmi to niedorzecznie, ale dla mnie jest logiczne i tworzy pełnię idealną.Bo ja lubię patrzeć na zimę.Nie tęsknię za jej dotykiem i ...
KUCHARNIA
Desery
,
Wanilia
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych...
W Nowy Rok wchodzę pełna dobrych emocji. To częściowo zasługa nowych, choć długo odkładanych planów i ogromnej dawki pozytywnej energii, jaką dała mi ta dłuuuga przerwa świąteczna. Częściowo, ponieważ drugim motorem napędzającym do kolejnych wyzwań są ...
KUCHARNIA
Warsztaty kulinarne
,
Jadalne prezenty
Przepisy na święta
W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej...Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki.Może i Wam przypadną do gustu i wybierzecie jeden z proponowanych poniżej przepisów?Polecam i pozdra...
KUCHARNIA
Ciasta
,
Ciasteczka
,
Trufle
,
święta
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II
Ideą wyjazdu studyjnego, w którym na zaproszenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego miałam przyjemność uczestniczyć, było przybliżenie i zaprezentowanie założeń Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze (klik) oraz szlaku kulina...
KUCHARNIA
Warsztaty kulinarne
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I
"Cudze chwalicie, swego nie znacie" - te słowa w dużej mierze odnoszą się niestety do kulinarnych wyborów wielu Polaków. Na szczęście w ostatnim okresie daje się coraz wyraźniej zauważyć fascynację i chęć odkrywania kuchni polskiej. Wracamy do korzeni!...
KUCHARNIA
Warsztaty kulinarne
←
Poprzednia
1
2
3
Następna
→