Takie proste połączenie, a ile skradzionych serc. Albo je kochasz albo nienawidzisz, ja oczywiście ubóstwiam. Przetrwały już ponad 100 lat. W Stanach niezliczona ilość smaków na półkach sklepowych - z masłem orzechowym, toffi, arbuzem! Jami jami!!! Chce do Ameryki!!
Składniki:
Biszkopt: (przepis podstawowy, zrób
z jednego jajka)
jajka 6
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 2 łyżki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Spód: ciastka OREO ok 250g.
masło 50g.
Masa:śmietana kremówka 0,5l
jogurt naturalny 400g.
żelatyna 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
pokruszone ciastka OREO(opcjonalnie)
Krem maślany:masło 120g.
cukier puder 300-400g.
kilka łyżek kremówki
ekstrakt waniliowy
Mirror Glaze (Glazura Czekoladowa):żelatyna 2 łyżeczki
zimna woda 1/2 szklanki
kremówka 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
kakao 1/2 szklanki + łyżka
Biszkopt: (20cm)Białko oddziel od żółtka i zacznij je ubijać. W połowie ubijania dodaj cukier . Po dodaniu całości sprawdź ,czy białko jest sztywne (nie spływa z miski). Dodaj żółtko i dobrze zmiksuj. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką. Wlej do natłuszczonej formy i piecz przez ok 8-10min. w 170 stopniach. Ostudź.
Spód:(20cm) Zmiksuj ciastka w blenderze lub potłucz je w foliowym woreczku przy pomocy tłuczka. Połącz z roztopionym masłem. Do obręczy cukierniczej lub po prostu tortownicy włóż pokruszone ciastka z masłem i rozłóż równą warstwą. Wstaw do lodówki.
Masa: Wsyp żelatynę do filiżanki i zalej ją gorącą wodą - tyle, żeby ją przykryć. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
Jogurt przelej do miski i umieść na garnku z gorącą wodą. Podgrzewaj go, aż będzie ciepły i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Ostudź.
Mocno schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Do jogurtu dodawaj po trochu śmietany, mieszając ciągle łyżką.
Na schłodzony spód z ciastek wylej połowę masy. Nasyp pokruszone ciastka (ile chcecie) i wlej resztę masy. Przykryj ostudzonym biszkoptem z jednego jaja. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Krem Maślany: Ubijaj kilka minut miękkie masło. Dodawaj po trochu cukru pudru, wciąż miksując na najwyższych obrotach. Po dodaniu całości dodaj kilka łyżek kremówki - do uzyskania pożądanej przez Was konsystencji i smaku. Można dodać także ekstrakt waniliowy.
Wyjmij z obręczy ciasto. Posmaruj je z każdej strony kremem i wyrównaj szpatułką. Schłodź i powtórz.
Glazura: Do połowy wody dodaj żelatynę, odstaw.
W rondelku wymieszaj resztę wody, śmietanę, cukier. Wstaw na ogień i zagotuj. Odstaw i dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj do rozpuszczenia (b.szybko). Dodaj kakao i wymieszaj(b. szybko rózgą). Odstaw glazurę do wystygnięcia. Ma być lekko ciepła.
Pokremowane ciasto włóż na 15min do zamrażarki. Wyjmij, umieść na kratce i oblej gęstą glazurą (filmiki dostępne w YouTube), wyrównaj szpatułką. Przenieś ciasto na talerz, kiedy glazura nie będzie już spływać. Udekoruj ciasto, schłodź. Smacznego!