Zaprzepaściłem szansę jaką miałem w styczniu. Jak już pewnie niektórzy z Was wiedzą, 2go stycznia odwiedziłem studio DDTVN razem z "Facet i Kuchnia" i "Facet z Nożem". Rozmawiała z nami m.in. jedyna i niezastąpiona Jolanta Pieńkowska, bardzo sympatyczna. Zaraz po tym odcinku, ilość odwiedzin na Blogu wzrosła kilkakrotnie, jednak ja nie miałem czasu, żeby dodawać więcej przepisów. Wszystko się złożyło i klops! Teraz nie jest lepiej, ale plus jest taki, że w końcu kupiłem sobie akcesoria fotograficzne! Myślę, że to dobry, nowy początek.
Wczoraj, podczas takiego upału, tuż przed pracą postanowiłem zrobić coś pożytecznego. Po pierwsze - szarlotka, po drugie - tarta. Szarlotka z Rabarbarem, przepyszna. Mimo, że jestem na diecie, spałaszowałem kawałek :) Tarta z Rabarbarem, którą opublikuję jutro bardzo mnie zaskoczyła. Myślałem, że nie dam rady jej zjeść, a tutaj niespodzianka! Ale to jutro!!
Szarlotka z tortownicy 26cm.
Składniki:
- jabłka świeże 1500g
- 1 cytryna
- rabarbar 1-2 łodygi
- masło 200g
- mąka 1 1/2 szkl.
- cukier puder 1/2 szkl.
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Umyte jabłka obierz i zetrzyj na tarce do garnka. Dodaj cukru do smaku, skórkę z całej i sok z 1/2 cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż cały sok odparuje. Odstaw.
Przesyp mąkę na stolnicę. Dodaj cukier puder i proszek do pieczenia, masło. Posiekaj tłuszcz na małe kawałki i zagnieć na jednolite ciasto. Rozwałkuj na grubość 1cm i wyłóż natłuszczoną formę. Odetnij nadmiar z boków, nakłuj widelcem. Z ciasta które pozostało: zrób wałeczki i wylep boki tortownicy. Zostaw trochę na wierzch. Wyłóż równo jabłka, posyp cynamonem. Rabarbar umyj, pokrój na mniejsze kawałki i posyp jabłka. Przykryj kawałeczkami ciasta, jak na zdjęciu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz do ładnego, złotego koloru ok 40 minut.
Smacznego! :D