Wraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :)))
W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką.
Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście kompletnie jej nie wyczuł :)
Miękkie, o bardzo fajnej i delikatnie gliniastej strukturze, pięknie wyrośnięte i... wystarczająco duże, by nacieszyć się jego smakiem przez nadchodzący weekend :)
Ciasto:* mąka jasna orkiszowa- 500 g* mleko- 250 ml* cukier- 100 g* masło- 50 g* drożdże suche- 10 g* wanilia- 1/2 laski (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
Kruszonka:* mąka jasna orkiszowa- 75 g* cukier- 35 g* masło- 35 g* cynamon- 1 łyżka
Dodatkowo:* rabarbar- 380 g* cukier puder- do posypaniaCiasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i drożdżami.
Mleko przelać do garnuszka, dodać masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia masła.
Mleczną mieszankę trochę ostudzić i przelać do miski z mąką.
Dokładnie wyrobić, najlepiej hakiem, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze odchodziło od brzegów miski.
Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego na 35 stopni) na około 60 minut.
Ciasto odkryć, ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę (27x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), udekorować pokrojonym w 1 cm paski rabarbarem, posypać kruszonką i odstawić do napuszenia na około 15-20 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Kruszonka:
Miękkie masło połączyć z mąką, cukrem oraz cynamonem i wyrobić ręcznie do żądanej wielkości.
Smacznego! :)
