|
danie autorskie |
Składniki (na końcu przepisu zmienne do tańszej wersji):- łosoś ok. 300 g
- kurki ok. 200 g
- kiełki na patelnię (soja, soczewica, cieciorka) ok. 250 g
- masło klarowane - 4 łyżeczki
- plasterek cytryny
- odrobina soli
2 porcje po ok. 380 kcalTen obiad jest bardzo łatwy do zrobienia.1. Filet z łososia zawiń w folię z plasterkiem cytryny i 2-ma łyżeczkami masła klarowanego (opcjonalnie - dodatkowo świeża bazylia).
2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wsadź do niego łososia na 30 minut.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego i wrzuć opłukane wcześniej kurki (możesz je pokroić na drobniejsze kawałki, jeśli lubisz).
4. Duś grzyby pod przykryciem przez ok. 10 minut, po czym dorzuć kiełki i duś jeszcze przez jakieś 5 minut.
Smacznego :)
Wersja tańsza - zamiast łososia użyj mintaja lub morszczuka (nie polecam pangi, ale jeśli ktoś lubi, to może :)), a zamiast kurek - pieczarek. Ilość masła na rybie możesz ewentualnie zmniejszyć, ale nie polecam. Ważne natomiast, by użyć klarowanego, które jest pozbawione zanieczyszczeń, a bogate w składniki odżywcze.