Weekend zapowiedział się słodko.Po wizycie w Pijalni Czekolady naszła mnie myśl aby samemu przygotować coś na wzór Torcika Wedlowskiego. Wykorzystać andruty
i masę czekoladowo- orzechową. Zupełnie nie wiem skąd pomysł żeby dołożyć masę waniliową. To nie miał być popularny Knoppers.
No cóż, wyszło jak zawsze SMACZNIE. Zauważcie, że nie polałam spodu wafli czekoladą, czyli jednak nie Knoppers, ale właściwie
też nie Torcik Wedlowski. Andruty z masą waniliową oraz czekoladowo- orzechową są spotkaniem na pograniczu przeszłości z duchem czasu. Stwierdzam, że masa waniliowa super przełamuje dominujący smak kakao i orzechów. Przygotowanie andrutów to dosłownie chwila, jakieś 20, no góra 30 minut.
Teraz nasunęło mi się małe wspomnienie… Czy pamiętacie jakimi masami przekładały andruty Wasze babcie czy mamy? Ja pamiętam doskonale, jak stałam z wyciągniętą szyją i czekałam na oblizanie pałki do ucierania, a potem zniecierpliwiona dreptałam
w oczekiwaniu na wafelek. Andruty moja mama przekładała masą ucieraną tylko w jedna stronę, to miało zapobiegać zważeniu.
Do masy dodawała kakao, cukier, sok z cytryny i margarynę. Bo kto by tam używał masła do andruta. Mało tego, masa zawierała surowe jajka. I tak szczerze z ręką na sercu, nikt się po tym nie pochorował. Gdzie tam jakaś salmonella! Taki wafel nie był kruchy, raczej miękki. Zajadałam się nim.
Bez obaw w tym przepisie nie ma surowych jajek :) Andruty są stworzone dla minimalistów i są ponadczasowe.
Częstujcie się :)
Składniki:
opakowanie wafli
Masa waniliowa:
¼szklanki mleka ¼szklanki cukru115 g masła1 ½ szklanki mleka w proszku pełnotłustego ½ laski wanilii
Wykonanie:
Mleko, cukier masło i ziarenka wanilii zagotować. Mleko w proszku dodać do miski. Gorącą masę przelać do mleka w proszku
i energicznie mieszać. Masa powinna być jednolita i gęsta. Lekko przestudzona masą przełożyć wafle.
Masa czekoladowo- orzechowa:
250 g mleka w proszku 75 g masła 125 g cukru 1 ½ łyżki kakao 125 ml wody 120 g podprażonych, bez skórki i zmielonych orzechów laskowych
Wykonanie:
Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w garnuszku, postawić na niewielkim ogniu i zagotować. Mleko w proszku przełożyć do miski i zalać gorącym płynem. Mieszać do połączenia składników. Następnie dodać orzechy i wymieszać dokładnie. Lekko przestudzona masą smarować wafle.
Gotowy andrut ułożyć na deseczce, przykryć drugą deseczką i obciążyć. Najlepiej wstawić na 30 minut do lodówki.
Smacznego