Lubisz, gdy danie robi się samo? ;) no może prawie samo, bo składniki trzeba przygotować, ale potem tylko wkładasz do piekarnika i pilnować trzeba już tylko czasu pieczenia :)
Propozycja upieczenia udek (na zdjęciu akurat pałki, ale to już dowolność co kto wybierze-podudzia, pałki czy całe ćwiartki) razem z ryżem wymieszanym z warzywami to danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości. Danie doskonałe również dla dzieci (szczególnie, gdy przygotujesz na rosole, a bez kostek rosołowych).
Ryż, który gotuje się w bulionie wraz z warzywami, jest mięciutki i niebywale aromatyczny, bo dodatkowo spływa na niego tłuszcz wytapiający się z mięsa - dzięki niemu głębia smaku jest doskonała. Ja to nawet mogę jeść sam ryż, mięsa mi już potem nie trzeba :D
Co do samego bulionu - można oczywiście przygotować go z kostek rosołowych (2 kostki na 5 szklanek gorącej wody), ugotować specjalnie do dania, przygotować z domowej bulionetki mięsnej, ale można też wykorzystać... rosół :) u nas takie udka z ryżem i warzywami zazwyczaj serwowane są w niedzielę lub święta, dlatego od razu rosołu w garnku więcej, żeby potem odlać trochę do drugiego dania - dzięki temu obiad z dwóch dań łatwo i prosto się robi, bez gotowych kostek (ale z nimi też daniem nie pogardzę, używam tak sporadycznie, że jak nie mam rosołu to idę na łatwiznę i rozpuszczam kostki drobiowe).
Proporcje, jakie podaję niżej to te, z których korzystam zazwyczaj. Na zdjęciu w naczyniu są tylko 4 pałki (no tyle akurat było;)), ale najlepiej pokryć nimi całą powierzchnię w naczyniu-tak robię, jeśli danie zaplanuję wcześniej i kupię odpowiednią ilość porcji, wtedy ryż na wierzchu nie zrumieni się zbyt mocno.
Składniki:
1,5 kg udek z kurczaka
2 szkl. ryżu
5 szkl. bulionu drobiowego/rosołu
3 marchewki
2 pietruszki
1 duża cebula
1 łyżka masła
przyprawa do kurczaka (naturalna mieszanka składników)
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyte udka wkładamy do miski/garnka z osoloną wodą i chowamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Do miski wsypujemy ryż, dodajemy warzywa i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, zalewamy bulionem, układamy udka (ściśle obok siebie, nie sugeruj się zdjęciem) i posypujemy je przyprawą do kurczaka. Naczynie przykrywamy (jeśli nie ma pokrywy to folią aluminiową) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰ piekarnika na około 2 godziny. Kilka minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, aby zrumienić mięso.