Znasz batonik Kinder Country? Lubisz? To ciasto to taka domowa wersja tego popularnego batonika, ale przygotowana w znacznie większym rozmiarze, co wydłuża doznania smakowe ;)
Ciasto Kinder Country jest dosyć słodkie. Powiedziałabym, że bardzo słodkie. Widząc przepisy na nie w internecie (jest ich już cała masa!to ciasto opanowało internety;)) odstraszała mnie właśnie ta słodkość, bo my przesłodzonych ulepków nie lubimy. Do czekolad dołożyć cukier i jeszcze dołożyć płatki w miodzie? Przesada, zdecydowanie przesada (jak dla mnie). Ale wróciłam do przepisu, który zapamiętałam jako pierwszy, a był to przepis na blogu
www.przepisyjoli.com - tu wyglądem ciasto bardziej przypomina batonika, bo jest niskie, nie było tego dodatkowego cukru, ale były płatki w miodzie ;) więc w mojej wersji przygotowałam je wysokie, a zamiast prażonej pszenicy w miodzie użyłam orkiszu ekspandowanego ("dmuchane" naturalne zboże, które nie wprowadza dodatkowej słodyczy). Masę z czekolady mlecznej zmieszałam z gorzką + dodałam startą gorzką do masy, by przełamać smak i zmienić wygląd w przekroju.
Ta wersja jest nadal słodka, ale nie przesadzona, więc śmiało spróbuj, bo w kilka minut przygotujesz wspaniały
torcik bez pieczenia.

Składniki:
Masa jasna:
200 g słodkiej śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 tabliczki białej czekolady
3 szkl. ziaren zboża ekspandowanego
3 łyżki startej gorzkiej czekolady
Masa ciemna:
100 g słodkiej śmietany 30%
1 tabliczka mlecznej czekolady
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
herbatniki
zboże ekspandowane do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy (lub innej foremki) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą/aluminiową. Na spodzie układamy herbatniki, docinamy je tak, by pokryć całą powierzchnię.
Masa jasna: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mascarpone, wlewamy rozpuszczone czekolady i krótko miksujemy. Do masy wsypujemy zboże (można dać mniej, ja dałam 3 szklanki, żeby masa była gęstsza i było jej więcej) i wiórki gorzkiej czekolady, mieszamy łyżką do połączenia i wykładamy masę na przygotowany spód z herbatników. Wierzch pokrywamy kolejną warstwą herbatników.
Masa ciemna: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą. Całość wylewamy do tortownicy na herbatniki i posypujemy wierzch zbożem (można bardzo delikatnie wcisnąć je do kremu.
Całość chłodzimy w lodówce minimum 1,5 godziny (a najlepiej około 3 godzin, by torcik dobrze stężał i ładnie się kroił).