Brownie? Odkąd spróbowałam uwielbiam! :) i tylko dlatego, że staram się trzymać "dietę" nie piekę za często.A jeśli już, to małe ciasteczka - z jednej porcji nie wychodzi ich dużo, bo około 12, w efekcie czego po niesprawiedliwym podziale w domu zjem jedno, czasem półtorej ciastka :)
I właśnie ciastka brownie piekłam po raz trzeci - dwa pierwsze nie było czemu zrobić zdjęcia, bo zostały natychmiast zeżarte :P tym razem się nie dałam, tuż po upieczeniu dzieci skubnęły po jednym, a ja zabrałam się za zdjęcia, żeby zdążyć i przed zjedzeniem ich po raz kolejny i ze światłem - z piekarnika wyszły po 20:00.
Przepis, który widzisz poniżej to niezupełnie te ciastka brownie, które piekłam poprzednie dwa razy. Owszem, były czekoladowe, były z białą czekoladą, ale tym razem zainspirowałam się przepisem Ani z
nietylkopasta.pl - w jej przepisie znalazłam dodatek jagód goji i zastanawiam się teraz, dlaczego sama nie wpadłam na ten pomysł :D wyszły pyyyszne! Spróbuj :)
Aha - ciastka z tego przepisu upiekłam nie tak słodkie, jak kupić można w cukierniach. Powiedziałabym nawet, że za sprawą dużej ilości dominującej smakiem gorzkiej czekolady, a niedużej cukru są mało słodkie. Słodkość dopasuj do swojego gustu - bardziej posłódź lub zastąp część gorzkiej czekolady mleczną.
|
Ciastka brownie z białą czekoladą |
Składniki:
210 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
2 duże jajka
2 czubate łyżki kakao
50 g masła
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady
1/2 szkl. jagód goji
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku pilnując, by się nie zagotowało, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewając na małym ogniu rozpuszczamy i łączymy z masłem. Ten moment wymaga stałego mieszania i pilnowania, by uzyskać jednolitą, gładką konsystencję, bez grudek. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białą czekoladę kroimy w mniejszą kostkę.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (trwa to kilka minut), następnie dodajemy przestudzoną (ale nadal płynną) zawartość rondelka, bardzo krótko miksujemy (dosłownie chwilę, do połączenia się masy). Odstawiamy mikser, dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i łopatką lub rózgą mieszamy masę aż do połączenia składników. Dodajemy kawałki białej czekolady i jagody goji, mieszamy łyżką lub łopatką.
Łyżka nakładamy porcje masy i formujemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tu Ania poleca masę zmrozić przez 10 minut w zamrażarce, ale ja tego nie zrobiłam ze względu na czas) i blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut.
Odczekaj kilka minut zanim się do nich dobierzesz ;)
|
Ciastka brownie z białą czekoladą |