Jest okazja? – Jest i „coś” słodkiego. Jest ważna okazja? – To jest tort! I to tort nie byle jaki, bo dyniowy. Kolorowa, ale chłodna jesień zachęca do mocno korzennych smaków. Więc jeśli i u Was w rodzinie jest ktoś zodiakalną panną, wagą, skorpionem czy strzelcem to lepszego prezentu, niż słodki, pyszny, jesienny tort nie może sobie wymarzyć.
Rozgrzewające przyprawy które najlepiej smakują właśnie o tej porze roku, możecie również znaleźć w poprzednich wpisach na blogu: MUFFINY z dyni, PUMPKIN PIE, oraz SYROP DYNIOWY .
Inspiracja zaczerpnięta z bloga vegazone
Składniki na ciasto: (składniki na dwie warstwy śr. 22 cm)
- 2 szklanki mąki
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki mleka
- ¾ szklanki puree z dyni
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
Składniki na krem:
- 500g serka kremowego Philadelphia
- 150g masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczka cynamonu
W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać puree (jeśli puree będzie za mokre należy podsmażyć na patelni beztłuszczowej dynie) Dolać oleju. Mieszać składniki do połączenia.
Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem. Suche składniki dodać do mokrych. Wymieszać. Następnie dolać mleka, cały czas mieszając, tak długo, aż składniki się połączą.
Z papieru do pieczenia wyciąć koło o takiej średnicy jak tortownica i wyłożyć dno. Przelać do niej dokładnie połowę ciasta. Nie należy piec całości ponieważ powstanie zakalec (jeśli posiadacie dwie takie same tortownice to możecie piec obie warstwy jednocześnie, w piekarniku z termoobiegiem).
Piec w temperaturze 180°C każdą warstwę ok. 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę, a następnie stopniowo dodać serek, nie przestając ucierać. Pod koniec dodać cynamon. Wymieszać.
Gdy warstwy wystygną, posmarować dolną ok. ¼ kremu. Przykryć drugą warstwą, lekko docisnąć i resztą kremu wysmarować równomiernie w wierzch i boki, tak aby zasłonić całość ciasta dyniowego.
Torcik należy schłodzić w lodówce przed podaniem.
SMACZNEGO