Składniki:Składniki na ciasto:1 kostka masła 1/2 kg mąki krupczatki1/2 mąki pszennej tortowej40 dag miodu3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki cukru kryształ1 cukier waniliowy3 kopiate łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na poncz: szklanka czarnej herbatykieliszek rumu
Dodatkowo: 1/2 l powideł śliwkowychSkładniki na masę budyniową:3/4 l mleka1 budyń śmietankowy1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej1 kopiata łyżka mąki pszennej4-5 łyżek cukru1 cukier migdałowy lub waniliowy 1,5 kostki masłaspirytus lub wódka do smakuPrzygotowanie:W garnku roztapiamy masło z miodem, cukrem i cukrem waniliowym. Po przestudzeniu dodajemy całe jajka, przyprawę do piernika oraz obydwie mąki zmieszane z sodą. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką, a na koniec można ręką. Gotowe ciasto (lepkie i gęste) posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 2 tygodnie do lodówki.
Po upływie wspomnianego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki. Jest dość twarde. Wyrabiamy je na stolnicy, dzieląc na 4-5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i pieczemy w temp. 160 C przez ok. 10 minut - do uzyskania złotego koloru. Ciasto podczas pieczenia powinno pięknie wyrosnąć, dlatego warto blaty piec na dużej formie.
Zaparzamy herbatę. Dolewamy do niej rum.
Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz budyniu śmietankowego gotujemy budyń. Zimny ucieramy z masłem. Na koniec wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy.
Przestudzone blaty przed przełożeniem z dwóch stron solidnie skrapiamy ponczem.
Przełożenie:
blat - masa - blat - powidło - blat - masa - blat - powidło - blat - masa