Ostatnio dodałam przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami, ale to nie były moje ostatnie wypieki z drożdżami, zrobiłam również rogaliki. Wykonanie ich wymaga trochę czasu ale naprawdę warto. Z jesiennymi jabłkami, idealne na śniadanko do herbaty, kawy jak i można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły.
- 25g. świeżych drożdży
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- ok. 0,5 kg. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- jabłka
- cukier puder do posypania
Rozkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki cukru. Dokładnie połączyć. Dodać ok. 1 szkl. mąki. Wymieszać. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dodać pozostałą przesianą mąkę, 1 łyżkę cukru, jajka i olej. Wymieszać, najlepiej już drewnianą łyżką. Z powrotem odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kosteczkę. Rozwałkować na kształt koła, wyciąć trójkąty. Ciasto wyrobić ręką. Podzielić na 4 części. Nałożyć jabłka. Zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić jeszcze na 10-15 minut. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.