Ciasto ucierane ze śliwkami pieczone w tortownicy. Idealne na zimowe leniwe, chłodne wieczory przy telewizorze. Sezon na śliwki trwa wiec trzeba go wykorzystać w pełni.
2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- śliwki
- cukier puder do posypania
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać margarynę, wymieszać. Następnie wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Poukładać śliwki. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.