Pięknie pachnące bułeczki drożdżowe ze śliwkami i dodatkiem kruszonki. Idealne teraz z węgierkami.
- 20g. świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 200ml. ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 50ml. oleju
- śliwki węgierki
- kruszonka: 50g. masła, 50g. cukru, 100g. mąki pszennej
W misce rozkruszyć drożdże. Dodać cukier, wymieszać. Ostawić na 5 minut. Dodać ciepłe mleko, ponownie wymieszać. Wbić jajko, przesiać mąkę, wlać olej. Wyrobić na jednolitą masę. Przykryć i ostawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie śliwki umyć i wydrylować. Sporządzić kruszonkę: wymieszać mąkę, cukier i masło. Z ciasta uformować bułeczki, na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek i posypać kruszonką. Bułeczki przełożyć do formy, pozostawić jeszcze na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20-25 minut.