Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Fraszka & Kobieta Renesansu
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
187
Kategorie
90
Stosik książek do przeczytania
Poniżej stosik książek do przeczytania. "Siła ziół" to pozycja podpatrzona na bloguwhiteplate, a "Historię wewnętrzną" kupiłam pod wpływem recenzji na bloguTrufli. Zaczęłam ją już zresztą czytać. Jest odpowiedzią na wiele moich pytań, jak t...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Książki
Rzymskie wakacje (cz.2)
Rzym - to jeden wielki zabytek. Zachwyciło mnie w nim dosłownie wszystko:Willa Medici, Bazylika Św. Pawła za murami, Piramida, Bazylika św. Jana na Lateranie,Kapitol, Wilczyca Kapitolińska - Romulus i Remus,Zatybrze, Campo de’ Fiori,&...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Podróże
Rzymskie wakacje (cz.1)
Co można zobaczyć w Rzymie? Och... bardzo wiele. Poniżej nieco zdjęć z Rzymu, między innymi: Koloseum, Palatino, Forum Romanum, Plac Wenecki, Hale Trajana, Quattro Fontane,Villa Barberini,Plac hiszpański, Schody hiszpańskie, Plac Cavour, Mo...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Podróże
Sos kurkowy
Sos ze świeżych grzybów, to jest to, na co czekam każdego lata. Ostatnie jednak częściej grzyby kupuję w sklepie, niż sama zbieram je w lesie. Sos można wzbogacić o mięso i w jednej wersji tak zrobiłam - dodałam filet z indyka.Ten sos jest bardzo...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
Sałatka: jarmuż, pomidor, czerwona fasola, jajko, awokado, cebula
Sałatki stanowią moje codzienne drugie śniadanie do pracy, ale robię je także w weekendy. Ta sałatka to tak naprawdę przegląd lodówki. Zostało mi trochę czerwonej fasolki, miałam kilka pomidorków i trochę jarmużu. Jajka zawsze staram się mieć w lodówce...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
Sałatka: ciecierzyca, pomidor, rzodkiewka, wędzona pierś z kurczaka, sałata masłowa, rukola
Ostatnio jestem wielką fanką ciecierzycy. Robię z niej humus, zupy oraz dodaję do wszelkiego rodzaju sałatek. Warto ją jeść, gdyż ma bardzo dużo wartości odżywczych i sporo witamin i minerałów*.Składniki (na 1 porcję):3 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
,
Bezglutenowe
Kopytka z twarogiem z mąką z amarantusa
Kopytka chodziły za mną już jakiś czas. Bardzo je lubię zwłaszcza z dużą ilością twarogu i podawane na słodko z cukrem i śmietaną. Jakiś czas temu kupiłam mąkę z amarantusa. Postanowiłam zrobić te kopytka z mąką z amarantusa. Wyszły bardzo smaczne.Skła...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
,
Bezglutenowe
,
Kopytka
Risotto ze szparagami
Sezon na szparagi w pełni, więc korzystam ile mogę. Bardzo lubię szparagi pod różnymi postaciami, ale najbardziej lubię je ugotowane na paprze lub w osolonej wodzie podane tylko z masłem. Dziś miałam trochę czasu i prawie wszystkie składniki na risotto...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
,
Szparagi
Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi
Bardzo lubię ciasta czekoladowe. Dwa z nich pokazywałam na moim blogu: ciasto czekoladowe Sophie Dahl oraz tarta czekoladowa z bananami - oba pieczone przeze mnie wielokrotnie. Do tego duetu dołącza kolejne - pieczone już dwukrotnie. Równie smaczne jak...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
Zimowy Wiedeń
Za oknem mamy już wiosnę, a w temperaturze niekiedy nawet lato. A ja chciałam się z Wami podzielić kilkoma fotografiami z mojego weekendowego wypadu do Wiednia, który odbyłam jeszcze w lutym. Pojechałam tam obejrzeć między innymi słynny obraz Gustawa K...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Fotografia
,
Podróże
,
Wiedeń
Zimowe migawki kulinarne
Za kilka dni wiosna - co prawda za oknem tego nie widać. Na naszych talerzach powoli powinny pojawiać się nowalijki, ale to za chwilę - dziś przydałby się rozgrzewający rosół. Ten poniżej jest na dodatek z domowym makaronem przygotowanym z mąki kupione...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
,
Zimowe migawki kulinarne
Łosoś - najprościej z pieprzem cytrynowym
Łososia lubię i robię dość często. A najprościej, jak się da, to upieczenie go posypanego pieprzem cytrynowym z łyżką masła. 20 - 25 minut i gotowe. Szybkie i smaczne. Do tego gotowany na parze brokuł i obiad gotowy, a jak ktoś lubi z ziemniakami, to p...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
Książki przeczytane w 2017
Odkrycie poprzedniego roku to książki Wiesławy Bancarzewskiej orazAłbeny Grabowskiej. Z tą drugą na pewno jeszcze w tym roku się "spotkam", bo bardzo chcę poznać dalsze losy rodziny Winnych. Obie autorki piszą o losach ludzi, którzy żyli przed pi...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Książki
Sałatka: pieczona pierś z kurczaka, ciecierzyca, mozzarella, pomidory koktajlowe, rukola
Taką sałatkę można przygotować zarówno z pieczoną piersią z kurczaka, jak i z indyka. Ostatnio bardzo lubię dodawać do sałatek gotowaną ciecierzycę. Gotuję jej sporą ilość i przechowuję wystudzoną w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ciecierzycę najlepiej...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Food
,
Ciecierzyca
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Jest wiele pięknych polskich tradycyjnych kolęd, które uwielbiam, ale w tym roku zachwyciła mnie kolęda-piosenka Pawła Domagały i jej słowami chciałabym złożyć wszystkim świąteczne życzenia. Chciałabym życzyć wszystkim ludziom, aby Bóg - Mały Jezus uro...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Boże Narodzenie
Grudniowe przyjemności
Bardzo lubię grudniowe dni - jest już coraz bliżej do Świąt Bożego Narodzenia, które bardzo lubię - w każdym z ich przejawów: duchowym i przyjemnościowym - lubię robić innym prezenty, piec pierniczki - w tym roku mam już za sobą 3 takie akcje - dwie ro...
Fraszka & Kobieta Renesansu
Boże Narodzenie
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→