Z okazji walentynek przygotowałam pyszny tort z truskawkami i bitą śmietaną. Pierwszy raz używałam do zrobienia masy śmietany 36% i stwierdzam, że jest mega! Idealnie kremowa, z niewielką ilością cukru pudru nadaje się do deserów i tortów.
Składniki:
na biszkopt
- 10 jajek
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do przygotowania blaszki
na masę
- litr śmietany 36%
- cukier puder
- żelatyna
- dżem truskawkowy
- truskawki 250 g
Przygotowanie:
W wysokiej misce ubijam białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Ubijam na najwyższych obrotach. Następnie zwalniam do najniższych i dodaję stopniowo żółtka. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i dalej miksując dodaję po jednej łyżce. Ważne jest, trzymać się zasady, że należy miksować zawsze w jedną stronę tak aby masa została dobrze napowietrzona. Takie ciasto wylewam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blachy. Piekę w temperaturze ok. 170 stopni przez 25/30 minut.
Śmietanę ubijam w metalowej misce i dodaję do niej cukier puder oraz 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Biszkopt przekrojony na 3 części przekładam bitą śmietaną i dżemem truskawkowym. Wierzch dekoruję bitą śmietaną oraz truskawkami.
Smacznego!