Wczoraj obchodziłam swoje 21 urodziny i z tej okazji upiekłam tort bezowy. Jakoś przejadły mi się już torty na biszkoptach. Nie miałam za bardzo pomysłu ani siły na kombinowanie, ponieważ jestem chora. Dlatego blaty bezowe posmarowałam tylko dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną, a z wierzchu udekorowałam kiwi. Był naprawdę pyszny :)
Składniki:
- 8 białek
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- dżem porzeczkowy
- 0,5 l śmietany 30%
- 5 kiwi
Przygotowanie:
Białka ubijam ze szczyptą soli następnie dodaję cukier puder (stopniowo). Kiedy piana będzie już sztywna dodaję skrobie i jeszcze chwilkę miksuję. Pianę wykładam na blaszkę, gdzie wcześniej umieszczam papier z narysowanymi krążkami. Tworzę 3 takie krążki o średnicy ok 22 cm. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni (termoobieg), ale po umieszczeniu bezy w piekarniku natychmiast zmniejszam temperaturę do 120 i pozostawiam na około 90 minut.
Śmietankę ubijam, dodaję cukier puder. Wystudzoną bezę smaruję dżemem i bitą śmietaną. Wierzchnią warstwę dekoruję kiwi i bitą śmietaną.
Smacznego :)))