Brązowo-białe precelki polane lukrem i posypane płatkami migdałowymi to idealny wypiek do aromatycznej kawy. Ja z Misią (moją siostrą) preferujemy do tego kompocik z jabłek, truskawek i czarnej jeżyny. Owoce oczywiście mrożone.
Składniki (ok. 40 sztuk):
- 2 rolki ciasta francuskiego,
- 25 dag mąki,
- 7,5 dag cukru,
- 15 dag masła,
- 2 dag kakao,
- 1 jajko,
- cukier puder,
- płatki migdałowe,
Przygotowanie:
Na stolnicy wysypuję mąkę, cukier i kakao. Delikatnie mieszam. Dodaję pokrojone masło i jajko. Zagniatam szybko ciasto. Owijam je w folię i wkładam do lodówki na pół godziny.
Ciasto kakaowe wałkuję na prostokąt wielkości ciasta francuskiego. Na taki placek nakładam ciasto francuskie i delikatnie wałkuję je tak aby się skleiły. Dzielę na paseczki ok. 1,5 cm szerokości. Takie paseczki zwijam i układam w precelki.
Piekę je ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie polewam je lukrem i posypuję płatkami migdałów.
SMACZNEGO
Misia z precelkiem :)
No i ten nasz kompocik :)