Kwiaty lilaka barwy fioletowej o intensywnym, przyjemnym zapachu i cytrynowym posmaku, można użyć sezonowo do dekoracji deserów, a także sporządzać z nich aromatyczny, orzeźwiający napój. Ja przygotowałam muffinki czekoladowe z dodatkiem bitej śmietany.
Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki leju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- kwiaty lilaka pospolitego do dekoracji
- 400 ml śmietanki 30% na wierzch muffinek
Przygotowanie:
Suche składniki dokładnie wymieszać w misce. Osobno wymieszać mikserem pozostałe składniki. Połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą miksera . Ucierać ok 2 minuty. Tak powstałe ciasto umieścić w foremkach do muffinek, ale nie do pełna, ponieważ ciasto wyrośnie i może wypłynąć. Wsadzić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni ok 20 minut. W wysokiej misce ubić śmietankę, można do niej dodać cukier puder i żelatynę lub fix. Przy pomocy rękawa cukierniczego umieścić ubitą śmietankę na wystudzonych muffinkach. Udekorować kwiatkami.
Smacznego!