Cześć =) W ostatni weekend Kasztanowa Kuchnia obchodziła drugą rocznicę pozyskania książki pt.
"Kuchnia pełna cudów", która jest książką patronacką naszego bloga. Stało się już tradycją, że tego dnia, co roku, gotuję zupę ogórkową.
Tradycyjna zupa ogórkowa, to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją na bazie aromatycznego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw.
Smak zupy zależy od tego, jakich ogórków kiszonych użyjemy. Wiadomo, że najlepsze są ogórki domowe. Ja, póki co, dopiero przymierzam się do rozpoczęcia kiszenia własnych ogórków, a do tego czasu korzystam z ogórków z warzywniaka lub z ogórków od babci Krysi (
po które dziadek zawsze schodzi do piwnicy).
Koniecznie zachowajcie sok z kiszonych ogórków i dodajcie go do zupy - uzupełniając jej smak i aromat.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy ogórkowej, ponieważ naprawdę warto!
Gotowane żeberka z zupy:
Potrzebne będą:
- 500-600 g żeberek wieprzowych
- 3 marchewki
- średni por
-1/3 selera
- pietruszka
- 300-400 g ogórków kiszonych
- 5-6 ziemniaków
- 200 g gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
- liść laurowy
Sposób wykonania:
1) Mięso pokroić na kawałki, po 2-3 żeberka, a następnie zalać w garnku zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
2) W międzyczasie obrać warzywa, zetrzeć je na tarce i dodać do gotującego się mięsa, następnie gotować całość przez kolejne 40 minut.
3) Przyprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy.
4) Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać wraz z sokiem do garnka i gotować całość przez kolejne 40 minut.
5) Na 20 minut przed końcem gotowania wlać śmietanę.
6) Ziemniaki ugotować osobno i włożyć do zupy lub podawać bezpośrednio na talerzach z zupą.
Tak wykonana zupa ogórkowa może służyć zarówno jako pierwsze danie, jak i za samodzielny obiad, ponieważ w tej wersji jest to zupa bardzo gęsta.
Smacznego =)