Cześć =) Żeberka z kapustą, to wspaniale rozgrzewające i krzepiące danie na zimowe chłody. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na takie żeberka w wykonaniu ogólnie bazowanym na przepisie z ubiegłego roku. Najlepiej, aby kapusta wykorzystana do tej potrawy była raczej miękka i nie bardzo kwaśna, może być z dodatkiem marchewki, a żeberka mięsiste, z końca płatu żebrowego =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):
- ok. 10-12 żeberek
- 1-litrowy słoik kapusty kiszonej
- 2 cebule
- majeranek, papryka, sól i pieprz
- olej do smażenia
- 3-2 listki laurowe
- 1/2 szklanki wody lub wywaru warzywnego
Sposób wykonania:
1) Żeberka kroimy na mniejsze porcje, po 2-3 kostki, po czym nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, i odstawiamy przyprawione na kilka godzin.
2) Na dnie dużego garnka lub głębszej, przykrywanej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy porcje żeberek po kilka minut z każdej strony, a po przysmażeniu odkładamy na talerz.
3) Na ten sam tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i szklimy, mieszając.
4) Na cebulę wykładamy porcje mięsa, listki laurowe i przykrywamy wszystko kapustą oraz podlewamy niewielką ilością wody lub wywaru warzywnego, ok. pół szklanki.
5) Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem 2 godziny.
W tej wersji żeberka były podane z ziemniakami gotowanymi na parze i koperkiem.
Smacznego =)
Agnieszka