Cześć =) Dziś zapraszam na podróż do Włoch. W szybkiej i uproszczonej wersji, czyli spaghetti z pomidorowo-mięsnym sosem o charakterze włoskiego sosu bolońskiego, którego wykonanie zajmuje niewiele więcej czasu, niż ugotowanie makaronu.
Świeże warzywa i dodatek ziół zapewniają miłe doznania smakowe oraz dawkę zdrowia dla organizmu. Wołowina i ser uczynią sos bogatym w białko, żelazo i wapń.
To wszystko, w połączeniu z makaronem, da nam pożywny i dobrze zbilansowany posiłek.
Jedząc tak przygotowane spaghetti poczujemy się, jakbyśmy byli we Włoszech.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania spaghetti bolognese w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje):
- 1/3 opakowania makaronu grubsze nitki (spaghetti)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku, rozdrobniony w prasce
- 1 mała cebula lub szalotka, drobno posiekana
- 400g mielonej wołowiny z rostbefu lub udźca
- 7 pomidorów, obranych i drobno pokrojonych
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
- opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie świeża bazylia lub pietruszka do dekoracji
- kilka łyżek świeżo startego sera parmezan lub peccorino (może być inny)
Sposób wykonania:
1) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2) Na dużej patelni z grubym dnem podgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek oraz cebulę, szkląc je chwilę, aż zapachną.
3) Dodajemy mieloną wołowinę i rozbijamy ją na patelni na dość drobne grudki, przyprawiamy i podsmażamy kilka minut mieszając. Jeżeli mamy suszone zioła, dodajemy je na początku do mięsa, a jeżeli świeże, to na minutę-dwie przed końcem gotowania sosu.
4) Gdy mięso jest lekko przyrumienione, dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze kilka minut do odparowania nadmiaru cieczy z patelni. Jeżeli sos wydaje się zbyt wodnisty lub jeśli ktoś lubi intensywniejszy pomidorowy smak, można dodać trochę koncentratu. A jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
5) Ugotowany makaron wykładamy do głębokiego talerza, a na wierzch dajemy sos z patelni. Posypujemy startym serem i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii lub pietruszki. Następnie mieszamy wszystko widelcem, by ser połączył się z resztą sosu i lekko roztopił.
Smacznego =)