Cześć =) W sam raz na zimną porę roku, na sezon walki z przeziębieniami i grypą, Kasztanowa Kuchnia proponuje bardzo rozgrzewającą i uodparniającą gęstą zupę w smakach indyjskich. Przyprawy użyte w niej to najskuteczniejsze lekarstwa z ludowej apteczki. A różnorodne warzywa i zielenina zapewniają prawdziwą witaminową bombę. Zieleninę i kurkumę dodajemy na sam koniec gotowania, aby podczas obróbki cieplnej nie straciły swoich delikatnych walorów smakowych i zdrowotnych. W efekcie końcowym wychodzi bardzo esencjonalna i wielowymiarowa w smaku zawiesista, gęsta zupa. Można podać z dodatkiem ryżu, kleksem jogurtu, przaśnym pieczywem lub jeść samą, jak na zdjęciu =)
Potrzebne będą:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru (lub 1 łyżka imbiru w proszku)
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki (lub mniej) ostrej papryki
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 zielona papryka
- 200g pieczarek
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 750g krojonych pomidorów
- 100g świeżego szpinaku
- ok. z łyżka soli (lub wg. uznania)
- 1 łyżka kurkumy
- 1 mały pęczek listków kolendry lub pietruszki
Sposób wykonania:
1) Cebulę, czosnek i imbir siekamy bardzo drobno i szklimy na oleju, pod przykryciem, ok. 5 minut.
2) Dodajemy przyprawy sypkie (oprócz soli i kurkumy) i lekko zasmażamy.
3) Dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa i pieczarki oraz wodę i soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
4) Dodajemy pomidory, gotujemy i doprawiamy solą, po czym wrzucamy drobno pokrojony szpinak i doprowadzamy do wrzenia.
5) Wyłączamy palnik, dodajemy kurkumę oraz kolendrę.
Smacznego =)
Agnieszka