Cześć =) Ryby to nie tylko smaczny zamiennik mięsa, ale też prawdziwe bogactwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Ryby na co dzień, to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się zdrowiem i długo wyglądać młodo. Są niczym pigułka zdrowia i młodości. Pstrągi żyją wyłącznie w czystych i zimnych wodach, głownie rzekach, rzadziej jeziorach. Jest to ryba dostępna w sprzedaży przez cały rok, a okazy hodowlane, są bardzo zbliżone jakością i smakiem do pstrągów żyjących w naturze. Pstrąg jest rybą, którą głównie przygotowuje się w całości. Pstrągi, zwłaszcza świeże, są tak wspaniałe w smaku, że nie wymagają wielu dodatków. Tu sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Pstrąg jest rybą, w której się wyspecjalizowałem, dlatego wśród wielu osób mam przydomek pstrągmaster, bądź pstrągmajster. Zapraszam wszystkich do przygotowania pstrąga w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 4 porcje): - 4 całe, wypatroszone pstrągi (każdy po około 300g) - 4 gałązki koperku - sól, pieprz - pół cytryny - 8 łyżek masła
Sposób wykonania: 1) Pstrągi oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. 2) Do wnętrza ryb wkładamy po 1-2 półplasterki cytryny i po 2 gałązki koperku.
3) W naczyniu żaroodpornym układamy 4 łyżki masła , a na to pstrągi z nałożonymi na wierzch 4 kawałkami masła.
5) Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C i pieczemy całość przez około 20 minut. Ryba będzie gotowa, kiedy płetwę grzbietową wyjmiemy z niej bez trudu.
6) Podajemy z ulubionymi dodatkami. W tym przypadku były to kalafior ugotowany na parze w parowarze.
Pyszny i aromatyczny pieczony pstrąg z warzywami to proste w przygotowaniu danie obiadowe, które przyrządzisz w niecałą godzinę. Aromatyczny, pieczony pstrąg z warzywami Dzisiaj przedstawiam wam kolejny przepis na pyszną rybkę, tym razem jest to pstr...
Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego z gotowaniem obiadu? To jest właśnie przepis na pieczonego pstrąga, który udowadnia, że można p...
Pomysł na obiad pstrąg pieczony z cytryną i aromatyczną pietruszką, podawany z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 2 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 1 pęczek pietruszki 2 małe cebulki dymi lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy...
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i ziołami Pieczony pstrąg to szybkie i pyszne danie. Upieczony w soli jest niezwykle aromatyczny, chrupki i soczysty. Mięso ładnie odstaje od ości i jest naprawdę pyszne. Smaku całej rybie dodaje śwież...
Pstrąg pieczony w folii Pstrąg tęczowy należy do moich ulubionych, bo przygotowuje się go błyskawicznie i ma niesamowicie pyszne i delikatne mięso. Tak pięknie prezentuje się na talerzu, że zjada się go z wielkim apetytem, ponadto jest doskonały ...