Cześć =) Dziś zapraszam na kaczkę, a ściślej mówiąc na pieczone udka z kaczki.
Uwielbiam kaczkę w każdej postaci i gości na moim stole dosyć często - zazwyczaj w postaci pieczonych udek, rzadziej piersi. Całą kaczkę piekę głównie na Święta, czy inne specjalne okazje.
Przepis na udka z kaczki pochodzi z kanonu moich przepisów rodzinnych. Według tego przepisu bardzo często przyrządzane były udka z kaczek, które dziadek ustrzelił na polowaniu, a już niedługo będą przyrządzane kaczki ustrzelone przeze mnie. Jest to przepis sprawdzony, którego efekt zawsze mi smakuje.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych udek z kaczki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- udka z kaczki
- sól, pieprz
- majeranek
- oliwa/olej
Sposób wykonania:
1) Kacze udka myjemy, po czym obsypujemy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem.
2) Układamy w naczyniu żaroodpornym podlanym tłuszczem.
3) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury maksymalnej (u mnie jest to około 240 st. C) na 30 minut, aż skóra z wierzchu będzie brązowa.
4) Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kacze udka przez 60 minut, pod przykryciem (co około 20 minut podlewamy skóry udek wytopionym z nich tłuszczem).
5) Zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez około 20-30 minut.
Smacznego =)