Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, które upiekłem z okazji moich urodzin. Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny. Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzinnych Kujaw - są to gęsi białe kołudzkie, które od ponad dwóch lat uznane są jako odrębna rasa. Natomiast handlowa, towarowa gęś, wywodząca się gęsi kołudzkiej - nazywana jest gęsią owsianą. Udka z gęsi podane zostały z ziemniakami pieczonymi w ziołach i marchewką ugotowaną na parze. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych udek z gęsi, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą: - udka z gęsi (udka z gęsi są bardzo duże, średnio 2 razy większe od udek z kurczaka) - sól - pieprz - majeranek
Sposób wykonania: 1) Udka z gęsi nacinamy od strony skóry w 2-3 miejscach, oczyszczamy końcówkę kości (odcinamy skórę i ścięgna), przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem, a następnie odkładamy na noc do lodówki. 2) Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki wody, wkładamy do niego udka z gęsi skórą do dołu, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 3) Udka z gęsi pieczemy pod przykryciem około 2 i pól godziny, z takim zastrzeżeniem, że pierwszą godzinę pieczemy skórą do dołu, drugą godzinę skórą do góry, a ostatnie pół godziny skórą do góry, ale bez przykrycia tak, aby skóra stała się bardziej chrupka i wypieczona. 4) Mniej więcej co 20 minut podlewamy udka tłuszczem, który wytapia się podczas ich pieczenia.
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi.Gęsina stała się znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny.Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzinnych Kujaw - są to gęsi białe kołudzkie, które od ponad d...
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi. Gęsina stała się znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny.Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzinnych Kujaw - są to gęsi białe kołudzkie, które od pona...
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi. Gęsina stała się znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny.Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzinnych Kujaw - są to gęsi białe kołudzkie, które od pona...
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, które upiekłem z okazji moich urodzin. Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny.Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzi...
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, które upiekłem z okazji moich urodzin. Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny.Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzi...
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, które upiekłem z okazji moich urodzin. Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasadorem polskiej gęsiny.Najlepsze polskie gęsi pochodzą z moich rodzi...
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadła Agnieszka w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas III Weekendu na Wyspie Młyńskiej.Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem firmowym naszego bloga. Kasztanowa Kuchnia jest ambasad...
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadłem w czeskiej restauracji "Pysna Chalupa", mieszczącej się na Starym Rynku w Poznaniu, z okazji ubiegłorocznego Święta Niepodległości, 11 listopada. Gęsina stała się, obok dziczyzny, zna...