Cześć =) Filet z piersi kurczaka, to popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych mięs. Ich neutralny charakter pozwala na wykorzystanie do najrozmaitszych potraw oraz łączenie z różnymi smakami.
Dziś zapraszam na kurczaka z warzywami w sosie meksykańskim.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 papryki (w tej wersji są to czerwona i żółta)
- cukinia
- por
- sól, pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- słoik sosu meksykańskiego
Sposób wykonania:
1) Kurczaka, cukinie i papryki kroimy na średnie kawałki. Por w plastry.
2) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, po czym dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym smażymy przez około 3 minuty, a następnie zdejmujemy go z patelni i odkładamy w misce na bok.
3) Na tej samej patelni smażymy paprykę, pora i cukinię, przez około 15 minut, do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
4) Dodajemy kurczaka i sos, po czym zagotowujemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego =)