Cześć =) Kurczak po portugalsku, to jedna z moich ulubionych potraw. Jej tajemnica leży w ostrości i kompozycji przypraw oraz prawidłowo przyrządzonym sosie. Suma tych rzeczy daje niesamowity aromat i doznania smakowe. Kurczak po portugalsku w tym wykonaniu, to gratka dla miłośników potraw trochę ostrzejszych, ponieważ oparta jest ona na ostrej papryce oraz chili, których smak łagodzą nam pomidory. Idealnie w całość wkomponowuje się curry. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kurczaka po portugalsku, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (2-3 porcje) - 3 piersi kurczaka
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- papryczka chili
- ostra papryka
- curry
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- sos piri piri (w tej wersji nie ma sosu piri piri)
- ryż
Sposób wykonania:
1) Piersi kurczaka kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni podlanej oliwą.
2) Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę.
3) Cebulę, czosnek i papryczkę chili siekamy w drobne kawałki.
4) Rondel podlewamy oliwą, podgrzewamy, a następnie dodajemy cebulę, czosnek, papryczkę chili i pomidory.
5) Podsmażamy, po czym dodajemy po płaskiej łyżeczce: curry, ostrej papryki i pieprzu.
6) Kiedy sos zgęstnieje - do całości dodajemy pokrojonego kurczaka i dusimy ok. 15 minut.
Cześć =) Kurczak po portugalsku, to jedna z moich ulubionych potraw. Jej tajemnica leży w ostrości i kompozycji przypraw oraz prawidłowo przyrządzonym sosie. Suma tych rzeczy daje niesamowity aromat i doznania smakowe.Kurczak po portugalsku w tym wy...
Cześć =) Kurczak po portugalsku, to jedna z moich ulubionych potraw. Jej tajemnica leży w ostrości i kompozycji przypraw oraz prawidłowo przyrządzonym sosie. Suma tych rzeczy daje niesamowity aromat i doznania smakowe.Kurczak po portugalsku w tym wy...
Caldo dourado- portugalska zupa bożonarodzeniowaCaldo po portugalsku oznacza zupę. Ten rodzaj potrawy często gości na portugalskich stołach. Zupy najczęściej są treściwe, pełne warzyw, mięsa i innych dodatków. Mówi się, że portugalska gospodyni potrafi...
Nazwę tego dania "pożyczyłam" od mojej Babci, która nazywa tak piersi z kurczaka duszone z rożnymi warzywami. Kiedyś przeczytała przepis na to danie w jakiejś gazecie, wypróbowała i tak oto znalazło się ono na stałe w kulinarnym repertuarze Babci. Mój ...
Cześć =) Kurczak po portugalsku, to jedna z moich ulubionych potraw. Jej tajemnica leży w ostrości i kompozycji przypraw oraz prawidłowo przyrządzonym sosie. Suma tych rzeczy daje niesamowity aromat i doznania smakowe.Kurczak po portugalsku w tym wykon...
Cześć =) Kurczak po karaibsku, to kurczak po portugalsku, który wcześniej gościł na naszym blogu (kurczak po portugalsku), a w tym wydaniu wybrał się w kulinarną podróż za ocean =)Jest to potrawa zdecydowanie pikantna, aczkolwiek stopień ostrości można...
Dzisiaj pomysł na przyrządzenie lubianego przez wszystkich mięsa z kurczaka. Marynowane przez kilka godzin w kilku przyprawach nabiera świetnego, wyrazistego smaku. Podobno tak smakuje Portugalia :)KURCZAK PO PORTUGALSKUSkładniki:4 uda z kurczakacytryn...
Sam ryż bywa zbyt suchy i nie zawsze pasuje do każdej potrawy. Jeśli przygotowujemy potrawę mięsną, nie zawierającą sosu, którym możemy polać ryż, warto skorzystać z opcji przygotowania ryżu o konretnym smaku. Idealnie nadaje się on do kurczaka, czy in...