Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na kolejną wersję kotletów mielonych. Tym razem są to nieduże kotleciki z mielonej wołowiny, przyprawione sporą ilością czosnku i majeranku. Wybornie smakują na ciepło, jak również na zimno =)
Potrzebne będą (na 5-6 kotletów):
- 1 łyżka oleju
- 500g mielonej wołowiny z ligawy lub rostbefu
- 1 jajko
- 2-3 ząbku czosnku rozdrobnione na miazgę
- 2 czubate łyżki suszonego majeranku, lub duża garść świeżego
- 1-2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
1) W dużej misce mieszamy mięso z pozostałymi składnikami.
2) Formujemy kilka niedużych kotletów o grubości ok. 1-1,5cm.
3) Na patelni podgrzewamy olej i smażymy kotlety po ok. 10 minut z każdej strony, do ładnego zarumienienia.
4) Podajemy z dowolnymi dodatkami lub w najbardziej klasycznym towarzystwie - ziemniaków i buraczków.
Smacznego =)
Agnieszka