Cześć =) Dziś pokażę wam, jak przygotować hot doga. Nie będzie to zwykły hot dog, tylko będzie to hot dog z Chicago, tak jak oni robią w Stanach Zjednoczonych.
Hot dogi w USA można dostać wszędzie: na stacjach benzynowych, na meczach futbolowych, na ulicy w budkach z hot dogami, ale tylko w Chicago można dostać takie hot dogi, jakie przedstawiam w tym wpisie.
Do hot dogów z Chicago obowiązkowo dodajemy musztardę. Nigdy, przenigdy nie pytajcie się o ketchup, bo oni w Chicago do takich hot dogów ketchupu nie używają.
Jest to najlepszy sposób podawania hot dogów, ponieważ jest dużo warzyw i jest naprawdę smaczny.
Jako ciekawostkę można podać, że Chicago jest drugim po Warszawie miastem, pod względem liczby zamieszkałych Polaków.
Tego typu hot dogi są bardzo popularne wśród polonii chicagowskiej i można je bez problemu kupić na chicagowskim Jackowie.
Zapraszam na wycieczkę do Stanów Zjednoczonych, do Chicago i na takiego wspaniałego hot doga, ponieważ naprawdę warto!
- podłużna bułka, np. bagietka (proszę nie kupować żadnego "dmuchanego" pieczywa i innych piekarskich "wynalazków")
- 1-2 ogórki kiszone
- kawałek zielonego ogórka
- pomidor
- cienka parówka
- kawałek cebuli
- musztarda
- sól
1) Bułkę przekrawamy na pół, ale tak, żeby pozostała w całości. Lekko odchylamy i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika, żeby się zagrzała.
2) Wraz z bułką do piekarnika wkładamy również parówkę (w tym wpisie użyłem parówki wieprzowej, ale w Chicago używają oczywiście parówek z wołowiny).
3) Ogórek zielony i cebulę kroimy w kostkę, ogórek kiszony w podłużne plastry (około 4-6), a pomidora w półplastry (około 4-6).
4) Nagrzaną parówkę wkładamy do ciepłej bułki i smarujemy musztardą.
5) Układamy kawałki pomidora i ogórka kiszonego, posypujemy cebulą, a następnie zielonym ogórkiem i przyprawiamy lekko solą.
6) Zamykamy bułkę.