Cześć =) W związku z piękną majową pogodą, sezon grillowy należy uznać za otwarty. Przyrządzanie jedzenia na świeżym powietrzu, to prawdziwa przyjemność. By jednak potrawy z grilla cieszyły podniebienie i służyły zdrowiu, należy pamiętać o kilku zasadach. Grillować można kiełbaski, szaszłyki, karkówkę, drób, ryby, warzywa, czy pieczywo. Do pieczenia na ruszcie najlepiej nadają się mięsa tłustsze, jak kiełbasa, czy karkówka. Z drobiu warto postawić na tłuściejsze udka i skrzydełka. Jeśli mięso jest chude, jak np. polędwiczka, czy filet z piersi kurczaka, należy grillować je w towarzystwie boczku lub posmarować oliwą. Kilka godzin przed grillowaniem, mięso smarujemy ulubioną marynatą, po czym odkładamy do lodówki. Pieczemy na żarze, nigdy na otwartym ogniu. Tak jest zdrowiej i jedzenie się nie przypali. Warto także korzystać z tacek, ponieważ dzięki temu tłuszcz nie będzie skapywał na żar. Poza tym produkty szybciej się upieką i będą soczyste. Dziś zapraszam na grilla, podczas którego przyrządziłem szaszłyki oraz karkówkę. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania grilla w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Mieszkamy w bloku. Nie zawsze mamy możliwość i czas, by pojechać za miasto lub pójść do lasu i grillować w wyznaczonych miejscach. Często po prostu dużo łatwiej zaprosić przyjaciół czy znajomych do domu. Grill węglowy rozpalony na balkonie nie wchodzi ...
Dziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać i pojadę!
Kierunek Tajlandia.
Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach przeniesiona do mojej krakowskiej kuchni, ale wiem, że już niedługo uda mi się tych t...
Prażuchy, prażonki, duszonki czy kociołek jak zwał tak zwał ale zawsze oznacza to jedno z drobnymi różnicami w składnikach zależnie od regionu Polski. Prażuchy przygotowane w kociołku na ognisku mają swój niepowtarzalny smak i aromat.Składniki na 5 lit...
Ziemniaki to chyba najpopularniejszy produkt na polskich stołach więc dlaczego nie miałby się pojawić również na grillach, a jeśli dodamy do niego boczek to nikt się im nie oprze.Składniki : (w stosunku 1:1)młode ziemniaki średniej wielkościboczek w pl...
Banany z grilla. Banalnie posty deser z grilla lubiany nie tylko przez dzieci ale i przez dorosłych.Przez dorosłych szczególnie zachwalany gdy wykonany jest w wersji "dla dorosłych".Składniki :bananyopakowanie całych goździków (op. wystarcza na 7-8 ban...
Nieraz kosztowałem różnych potraw z dziczyzny lecz jakoś zawsze pojawiał się jakiś taki "opór w głowie" który nie pozwalał do końca zachwycać się smakiem i trwało to tak do czasu, kiedy to sam zacząłem przygotowywać potrawy z dziczyzny w tym przypadku ...
Jak zrobić smaczne, zdrowe danie? Wystarczy wybrać rybę - na przykład polskiego pstrąga. Pstrąg faszerowany cytryną i ziołami jest idealnym pomysłem na grilla. A grill jest dobrym pomysłem na letnie spotkania.