Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Sernikum Japonikum, czyli Fluffy-Puffy
Ostoja Lasu
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
170
Kategorie
76
Sernikum Japonikum, czyli Fluffy-Puffy
Składniki:
300g sera twarogowego
50g masła
200ml mleka
20g mąki kukurydzianej
50g mąki tortowej
100g cukru do wypieków
30g cukru wanilinowego
6 jajek od szczęśliwej nioski
łyżka ekstraktu waniliowego
sok z połowy limetki
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, by następnie w nim rozpuścić masło i ser. Wymieszać aż do powstania bąbelków, na jednolitą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodać do nich ekstrakt waniliowy, sok z limetki oraz cukier wanilinowy. Ubijać mikserem do momentu dobrego napowietrzenia i gdy masa jajeczna zmieni kolor na jaśniejszy. Będzie to sygnał, że cukier się rozpuścił. Do jajek wlać naszą masę serową i znów mieszamy do uzyskania bąbelków. Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i tortową prosto do miski z masą serowo-jajeczną. Mąki wsypujemy stopniowo, ciągle mieszając trzepaczką. Bąbelki są? Okey, to odstawiamy. Piekarnik włączamy na 160 stopni w opcji góra - dół i ustawiamy wkładamy kratkę na najniższą półkę. Przygotowujemy dwie blaszki - tortownice. Nasz sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej, czyli blaszki o większej średnicy wlewamy wodę. Następnie mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i od spodu zabezpieczamy folią aluminiową. Jeśli mniejsza tortownica nie ma zdejmowanego dna (tym lepiej), pomijamy krok z sreberkiem. Wracając do ciasta, to do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka stracą przeźroczystość, cały czas ubijając, dodajemy stopniowo cukier do wypieków (czemu do wypieków? bo jest drobniej zmielony, czyli szybciej się rozpuści). Gdy białka są gotowe, to dodajemy je, również stopniowo do masy serowej. 1/3 piany łączymy trzepaczką. Gdy się białka wchłoną, to dodajemy kolejną porcję. A ostatnią 1/3 mieszamy już za pomocą łyżki, czy szpatułki. Jednolite, nabąblowane ciasto o płynnej konsystencji jest tym czego oczekujemy. A zatem przelewamy je do tortownicy wyłożonej papierem (średnica 28 cm). I tu mała rada - wylewać ciasto z jak najwyższej wysokości - im wyżej, tym więcej powietrza wtłoczymy do środka naszego wypieku. Wstawiamy do większej tortownicy z wodą i gotową saunę sernikową wkładamy do nagrzanego piekarnika zmieniając jego typ grzania na "tylko dół". Czas pieczenia - godzina. Jeśli Twoje ciasto za szybko rośnie, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Zmniejsz! Po godzinie zmieniamy grzanie na góra-dół i pieczemy jeszcze z 30 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez jakieś 15 minut. Następnie wyjmujemy i przekładamy na kratkę do studzenia i zdejmujemy z niego papier. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy wg własnych upodobań smakowych. Cukier puder też wystarczy w zupełności.
Zawsze bałam się serników i śmiało mogę powiedzieć, że moje obawy nie były bezpodstawne. Udało mi się dopiero za trzecim razem. I to nie jest jeszcze perfekcyjny sernik.
Problem?
Tak. Problem z piekarnikiem. Za pierwszym razem, spód mi się nie dopiekł i po wyjęci po prostu rozlał. Za drugim razem, za długo stygł w piekarniku, więc opadł, a i tortownica w której się piekł okazała się nieszczelna mimo obłożenia jej folią aluminiową, więc woda podmyła mój serniczek. Eh.. Za trzecim razem wyszło idealnie, ale znów za długo stygł w piekarniku, więc trochu opadł.
Cóż moi mili. Serniki są podstępne i jest tylko jeden sposób na nie - piec i jeszcze raz piec. Aż w końcu poznamy jaka jest optymalna temperatura dla tego wypieku w naszym piekarniku i ile czasu ma się w nim chłodzić po upieczeniu. To jest ten sekret idealnego, puszystego sernika japońskiego!
Ostoja Lasu
16 mar 15
Na słodko
,
Tortownia
,
Zajączkowe
na słodko
51 przepisów
Polecane przepisy
Bogactwo lasów i pól, czyli naturalne Soki Świata
Artykuł Bogactwo lasów ipól, czyli naturalne Soki Świata pochodzi z serwisu NaWidelcu.
Pani Łyżeczka
Kulinarny lifestyle
Lody z sosem malinowym
Lody z sosem malinowym, czyli idealny deser na upały
Surowy Stan
Przepisy
,
Raw
,
Raw food
,
Surowe
,
Wegańskie
,
Wege
,
Surowa
,
Witarianizm
,
Wegan
,
Deser
,
Banany
,
Lody
,
Lody bananowe
,
Lody wegańskie
Ziemniafiorka
Ziemniafiorka, czyli oszukana sałatka ziemniaczana
Surowy Stan
Przepisy
,
Raw
,
Raw food
,
Surowe
,
Wegańskie
,
Wege
,
Surowa
,
Witarianizm
,
Wegan
,
Sałatka
,
Kalafior
,
Ziemniafiorka
Truskawkowy morelawnik
Truskawkowy morelawnik, czyli „sernik” truskawkowy na kruchym spodzie z morwy z kremem morelowym
Surowy Stan
Przepisy
,
Raw
,
Raw food
,
Surowe
,
Wegańskie
,
Wege
,
Surowa
,
Witarianizm
,
Wegan
,
Bez glutenu
,
Bez pieczenia
,
Gluten free
,
Deser
,
Ciasto
,
Truskawki
,
Morele suszone
,
Truskawkowy morelawnik
Morwniczki
Morwniczki, czyli serniczki na spodzie o smaku morwy. Przepyszne, przecudowne, przewspaniałe
Surowy Stan
Przepisy
,
Raw
,
Raw food
,
Surowe
,
Wegańskie
,
Wege
,
Surowa
,
Witarianizm
,
Wegan
,
Bez glutenu
,
Bez pieczenia
,
Gluten free
,
Deser
,
Ciasto
,
Kokos
,
Nerkowce
,
Morwniczki
Wielkanocny kalejdoskop Hońki
1. Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionejBaby Drożdżowej.2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek". Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach.3. Kolejn...
Ostoja Lasu
ABC
,
Wielkanoc
Jak ludzie trafiali na OkiemMK.com w 2015 roku, czyli kwiatki z wyszukiwarki :)
Jak ludzie trafiali na OkiemMK.com w 2015 roku, czyli kwiatki
OkiemMK - Blog o Książkach, Kulturze i Kuchni
Książki
,
Informacyjnie
Sernikum Japonikum, czyli Fluffy-Puffy
Składniki:300g sera twarogowego50g masła200ml mleka20g mąki kukurydzianej50g mąki tortowej100g cukru do wypieków30g cukru wanilinowego6 jajek od szczęśliwej nioskiłyżka ekstraktu waniliowegoso...
Ostoja Lasu
Na słodko
,
Tortownia
,
Zajączkowe
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha