Uff! Gorąco! Dziś na termometrze ponad 40 stopni. Pot leje się po plecach. W takie dni pewnie najlepiej zajadać jakieś chłodniki, lody lub orzeźwiające koktajle, ale mimo upałów mamy ochotę na ciepłe posiłki. Tym razem zachciało nam się czegoś rybopodobnego, więc nasmażyliśmy pysznych kotletów sojowych obtoczonych glonami.
Składniki:- kotlety sojowe (takie kupne z brykietu);
- bulion warzywny;
- garść glonów wakame;
- sol, pieprz (można użyć także przyprawy do ryb, ale nie mieliśmy na stanie);
- bułka tarta (do panierowania);
- 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego wcześniej w wodzie (6-8 łyżek);
- oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania: Kotlety sojowe gotujemy w bulionie wraz z glonami. Po kilku minutach odcedzamy (ale nie wyrzucamy glonów), przyprawiamy kotlety, a następnie obklejamy je glonami. Moczymy w siemieniu lnianym i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Do tego puree ziemniaczane + surówka z pomidorów i salaty.
Pyszny, tradycyjny obiad gotowy.
Smacznego!