Ostatnio mamy często ochotę na makarony (i ogólnie dania mączne). Był taki moment, że praktycznie nie jedliśmy produktów pszennych, ale za bardzo lubimy chleby, buły, pizze i makarony, aby całkiem zrezygnować z glutenu (a nie da się ukryć, że pizza lub makaron w wersji bez "gluta" to jednak nie to samo). Uczuleni na gluten nie jesteśmy, więc nie ma co się męczyć (jedynie aspekt zgrabnej sylwetki wpływa na nasze ograniczenia pszennych pyszności). Jako, że mamy spore zapasy makaronów przywiezionych z Włoch, postanowiliśmy opróżnić trochę szafki. A co pasuje idealnie do klusek? Oczywiście warzywny sosik z pomidorów, papryki oraz pieczarek :) Prosty, szybki i bardzo dobry...
Składniki (2-3 porcje):
1 czerwona papryka;
250g pieczarek;
1 spora marchewka;
2 cebule;
3-4 ząbki czosnku;
puszka pomidorów krojonych;
2-3 łyżki oliwy z oliwek;
sól, pieprz,
po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej mielonej papryki;
garść natki pietruszki;
płatki drożdżowe.
Sposób przygotowania:
Cebulę, paprykę, pieczarki oraz marchewkę kroimy w dowolny kształt (jednak nie za drobno). Podsmażamy na oliwie przez kilka minut.
Dodajemy przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz pomidory z puszki. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy 10-15 minut. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Zajadamy z ulubionym makaronem posypując obficie płatkami drożdżowymi :)
Takie warzywka idealnie pasują również do ryżu (można wtedy dodać nieco curry) lub gotowanych ziemniaków.
Książę Henryk się wreszcie ożenił z amerykańską aktorką, której na tę okazję wyszukano arystokratyczne korzenie wśród królów angielskich, a tym samym uczniono z niej daleką krewną swego męża. Poszukajcie dobrze w biografiach swoich przodków, a z pewnoś...
Do tej pory na naszym blogu nie mieliśmy okazji umieścić żadnego przepisu z bakłażanem. Spieszymy jednak nadrobić tę stratę i niniejszym przedstawiamy Wam sos z bakłażana i pomidorów. Jest to potrawa niskokaloryczna i bogata w witaminy i minerały. Moż...
W planach na ten tydzień było zrobienie zupy krem z kukurydzy. Kupiłam warzywa i ugotowałam bulion, który miał być podstawą zupy, ale tak mi zasmakował, że zjedliśmy go z makaronem jako rosół. Zostały tylko warzywa, z którymi nie wiedział...
Jak zdrowo żyć - odżywianie, aktywność fizyczna, rozwoju osobisty i finanse domowe
Pomysł na ładnie wyglądający obiad, a przy tym zdrowy i smaczny. Lekki sos pomidorowo-warzywny z makaronem np. razowym, otulony mozarellą, posypany świeżym tymiankiem. Z przepisu mojej siostry. Macie jakieś postanowienia noworoczne? Na przykład, ...
Dobry warzywny bulion to podstawa każdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wega...