Lubicie mizerię? My bardzo, ale staramy się unikać wszelkich sojowych wytworów, więc sojowe jogurty w tym przypadku odpadają. Na szczęście jakiś czas temu uzależniliśmy się od pasty sezamowej, czyli tahini i dodajemy ją praktycznie wszędzie. Znakomicie nadaje się ona do zagęszczenia sosu pieczarkowego, grzybowego lub paprykowego oraz jak się okazało do mizerii, zamiast śmietany, czy jogurtu. Szczerze polecamy!
Składniki na sos:
pół szklanki tahini;
sok z połówki cytryny;
ok. pół szklanki zimnej wody (może być trochę mniej lub więcej, w zależności jak gęsta jest pasta sezamowa);
1 zmiażdżony ząbek czosnku;
sól, pieprz do smaku.
1 duży ogórek;
kilka sztuk rzodkiewek;
garść posiekanej natki pietruszki;
garść posiekanego koperku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie w misce do momentu powstania gęstej, jednolitej masy (o konsystencji jogurtu lub śmietany).
Do sosu dodajemy pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i ogórka oraz posiekane zioła. Mieszamy dokładnie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a przed samym podaniem dosalamy w razie potrzeby (wcześniej posolone ogórki puszczą za dużo wody).
Mizerię zjedliśmy w towarzystwie placuszków z cukinii.
Mizeria inaczej z czerwoną cebulą czyli kremowa sałatka z ogórka i czerwonej cebuli :) Świetnie się sprawdza jako surówka do obiadu, czy dodatek do dań mięsnych z grilla. Sałatka ta ma lekko słodko-kwaśny posmak, który możecie dostosować do sw...
Mizeria to doskonałe dopełnienie obiadu. Przygotowanie jej zajmie nam tylko kilka chwil. W bezmlecznej wersji mizerię możemy zrobić używając mleczka kokosowego. 1 duży ogórek szklarniowy 0,5 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 ...
Mizeria, czyli klasyczna polska sałatka obiadowa. Pasuje zarówno do kotleta mielonego, schabowego, jak i jajka sadzonego. W sezonie letnim gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Sposobów na mizerię jest tyle, ile gospodyń, w każdym domu robi ...
Wychowałam się na słodko-kwaśnej mizerii. Doprawiona aromatycznym świeżo zmielonym pieprzem zawsze wywołuje we mnie ekscytację, a gdy jest okraszona sporą ilością posiekanego koperku, to nie potrafię się jej oprzeć. Moja mama robiła mizerię bez zieleni...
Nie ma jedynie słusznej wersji przepisu na mizerię. W wielu domach sos śmietanowy doprawia się na słodko-kwaśno, w innych na słono z solidnym dodatkiem pieprzu. Smakiem mojego dzieciństwa jest ta pierwsza opcja. Któregoś pięknego dnia zauważyłam, że mo...
Młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem. Do tego soczysta pierś z kurczaka, marynowana w kurkumie i oregano oraz letnia mizeria z ogórków gruntowych. Cóż można chcieć więcej ? :) (2 porcje) Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osus...
Dzisiaj banał - mizeria, czyli sałatka przygotowywana ze świeżych ogórków.Jednak ja ją uwielbiam. Moja mizeria jest na słono. Tak przygotowywała ją moja mama i taką pokochałam miłością wierną :)Najlepsza mizeria, moim zdaniem, jest zrobiona latem...
W sezonie wiosenno-letnim bardzo często przygotowuję mizerię. A mizeria to najzwyklejsza sałatka z ogórków Jak przygotowujecie mizerię? Najbardziej lubię ogórki wyhodowane przez mojego tatę, teraz muszę się zadowolić kupnymi ogórkami, ale już niedługo...