Ostatnio cały czas mamy ochotę na zupy, a wiadomo, że nie ma to jak talerz gorącej zupy po powrocie z zimowego spaceru. Dziś propozycja na pyszną zupę grzybową (wiemy, ze po świętach niektórzy mogli się przejeść grzybami, ale my je uwielbiamy i nigdy nie mamy ich dość). Przepis zaciągnięty z książki Jadlonomii (chyba przerobimy niedługo wszystkie jej zupy) i naprawdę wart wypróbowania. Prosto i pysznie.
Składniki ( 3-4 porcje):- 1 szklanka suszonych podgrzybków (zalanych wodą i moczonych całą noc);
- 300 ml wody (do zalania grzybów);
- 4 małe ziemniaki;
- 2 średnie marchewki;
- 1 pietruszka;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 liście laurowe;
- ok. 700 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki oleju;
- sól, mielony pieprz.
Sposób przygotowania:Namoczone grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy na potem) i kroimy w drobne kawałki. Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy grzyby, czosnek, liście laurowe i chwilę wszystko dusimy. Dodajemy pokrojone warzywa, wlewamy wodę w której moczyły się grzyby oraz bulion warzywny. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.