Kasza jaglana to jedno z najstarszych ziaren otrzymywana z nasion prosa, obecnie jest podstawą diety około 1/3 ludności (niestety nie jest tak popularna w Europie ). Dobrze przygotowana ma lekko słodkawy smak ( podobny do kukurydzy ) i świetnie pasuje zarówno do dań słodkich jak i tych słonych. Kasza jaglana - bezglutenowa, bogata w żelazo, witaminy z grupy B oraz wapń. Lekko strawna, nie uczula ( bezglutenowa ), poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci ( zawiera krzemionkę ) i pomaga na katar ( zmniejsza stan zapalny błon śluzowych ) a zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.
Niestety ma też swoje wady : wysoki indeks glikemiczny ( 71 ) -jest nieskazana dla diabetyków ponieważ szybko podnosi poziom cukru w krwi, ma też sporą ilość kalorii ( 100 g surowej kaszy to około 350 kcal ).
No ale do rzeczy...
Jak d o b r z e ugotować kasze jaglaną ?
Kasza jaglana przygotowana w nieodpowiedni sposób zyskuje posmak goryczy... i to właśnie zniechęciło mnie do niej na długi czas :(
Niedawno postanowiłam dać jej drugą szansę, tym razem dowiedziałam się jak ją odpowiednio przygotować.
A więc...
Kaszę można ugotować na dwa sposoby
sypką lub
kleistą.
Kasza sypka :Na 1 szklankę wody przypadają 2,5 szklanki wody.
Kasze należy najpierw przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. Następnie kaszę przekładamy do pustego garnka i chwilę prażymy ( uwaga, nie przypalcie kaszy ), dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu aż wchłonie wodę ( około 12-15 minut), wyłączamy ( nie odkrywamy ) i odstawiamy na 10 minut.
Kasze wystarczy spulchnić widelcem i jest gotowa.
Kasza kleista:
Na 1 szklankę kaszy przypadają 3.5 szklanki wody*.
Kasze należy najpierw przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. Następnie kaszę przekładamy do pustego garnka i chwilę prażymy ( uwaga, nie przypalcie kaszy ), dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30-40 minut.
* część wody można zastąpić mlekiem aby kasza była bardziej kremowa.