Bomba żelazowa!
Coś dla "anemików" - takich jak ja, którzy walczą o wyższy level Hb ;). Duuużo łatwo przyswajalnego żelaza w niewielkiej porcji, pyszny szpinak i moja ukochana kasza gryczana!
1 łyżeczka masła
1/2 średniej cebuli białej
1 mała cebulka dymka ze szczypiorem
5 wątróbek
1 pomidor
garść szpinaku
sól, pieprz
1 woreczek kaszy gryczanej
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
Cebulę grubo kroję i podsmażam na masełku. Dorzucam poszatkowaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Całość minutkę duszę. Dodaję wątróbkę, delikatnie przesmażam ciągle mieszając. Pomidor kroję w kostkę, szpinak rozrywam na mniejsze części - wrzucam na patelnię. Przykrywam, duszę chwilkę. Solę i pieprzę do smaku.
Kaszę gotuje na sypko. Wysypuję z woreczka na rozgrzaną patelnię, doprawiam pieprzem cayenne i gałką muszkatołową, chwilkę duszę z przyprawami.
Smacznego!