To chyba najszybsze ciasto bez pieczenia jakie kiedykolwiek robiłam. Prawdziwie ekspresowe. Kilka składników, szybkie wymieszanie i pach, gotowe. Sernik na zimno z malinami na herbatnikach. Rewelacja. Oj pyszności. Lubię ciasta bez pieczenia. Jednak zwykle potrzebują sporo czasu, żeby stężeć. W przypadku mojego dzisiejszego ciasta, masa gęstnieje i zastyga już w trakcie przygotowywania. Owszem wstawiamy je do lodówki na noc ale głównie po to, aby ładnie się całość zgrała. Nic się nie wyleje, nie ma obaw, że rankiem ciasto zamiast dać się pokroić pięknie popłynie. Rewelacja.
Masa sernikowa jest lekko słodka z kwaskowym przełamaniem. Idealne połączenie smaków. Bardzo dobre, tanie i super szybkie ciasto.
Serdecznie polecam!
Sernik na zimno z malinami:
- 1kg serka waniliowego
- 3 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Galaretka malinowa
- 550 gramów mrożonych malin
- 500ml gorącej wody
- 2 galaretki malinowe
- duża paczka herbatników
Galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie. W drugiej misce rozpuścić galaretki malinowe. Obie porządnie wystudzić. Do chłodnej galaretki cytrynowej dodać cukier puder i serek waniliowy. Zmiksować lub mocno wymieszać by nie było grudek. Przygotować blaszkę 28x28 cm. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki ułożyć gęstniejącą masę z serkiem. Na serek ponownie ułożyć herbatniki. Do chłodnej galaretki malinowej dodać maliny mrożone (nie rozmrażać). Mocno wymieszać. Galaretka dość szybko zacznie tężec. Tężejąca galaretkę z malinami wyłożyć na wierzch sernika. Wygładzić i wstawić do lodówki na całą noc.