Czy u Was w domu też jedliście do śniadania pomidory z cebulką? U mnie to rodzinny klasyk. Mogło nie być chleba, ale talerz pomidorów z cebulą i pieprzem być musiał. Dlatego dziś u mnie taka mała wariacja na temat. Zamiast pomidorów sałatka z pomidorami, tyle, że z dodatkiem pęczaku.
Lubię kaszę pęczak, choć zwykle gotowałam ją jako dodatek do obiadu, bądź część składową zupy. Jednak okazało się, że w sałatce smakuje super i jest ciekawym urozmaiceniem. Dodatkowo jest cennym źródłem białka, szczególnie dla osób nie jedzących białka pochodzenia zwierzęcego. Przepis prosty, szybki, smaczny. Coś co lubię najbardziej.
Serdecznie polecam!
Sałatka z kaszą pęczak i pomidorami:
- 100 gramów kaszy pęczak prażonej
- 100 gramów pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebulka biała
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić. Pomidorki pokroić na połówki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. W niewielkim kubku wymieszać oliwę z oliwek z oregano, solą, sokiem z cytryny i miodem. Kaszę wymieszać z pomidorami i cebulką, polać sosem. Wymieszać.
Smacznego!